Primăriile, obligate să intervină pentru victimele violenței domestice. Decizia Ministerului Muncii


Ultimul update: Luni 25 Martie 2019 17:49
Data publicarii: Luni 25 Martie 2019 17:04
Categorie: Stiri Sociale

Victimele pot cere ajutorul administraţiei locale. Primăriile au obligaţia de a înfiinţa echipe mobile de intervenţie, conform unui ordin al Ministerului Muncii.

Astfel, cei de la asistenţa socială şi poliţiştii locali pot merge la domiciliul celor agresaţi şi pot oferi consiliere, ajutor pentru găsirea unui adăpost şi chiar sprijin financiar.

”În momentul în care dvs. ne solicitaţi ajutorul telefonic sau verbal, încercăm să vă ajutăm”, explică un polițist local.

O femeie ar fi vrut să poată auzi aşa ceva înainte de divorţ, când primul soţ o teroriza.

”Mă bătea, îmi fura din casă, vindea şi mă dădea afară, era groaznic”, povestește Mariana.

Cazurile de acest tip nu sunt, din păcate, prea rare.

”Gelozie, beţie ce... nu aveam voie nici măcar să vorbesc cu cineva. L-am iertat de n ori în 12 ani de zile, dar ultima dată dacă nu erau părinţii lui... Îmi pusese cuţitul la gât. Mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viaţa”, spune Anișoara.

Pentru astfel de situaţii, în comuna Brazi, de exemplu, există de acum o echipă mobilă de intervenţie, compusă din asistenţi sociali şi poliţişti locali.

Cristina Matei, coordonator echipa de intervenţie mobilă Brazi: ”Se va acţiona în maxim 90 de minute, se va merge la adresa respectivă cu poliţiştii locali. În primul rând va trebui să ne asigurăm că există securitatea victimei, apoi facem consiliere, analizăm situaţia, eventual luăm la sediul primăriei victimele ca să le intervievăm separat.” 

Primăriile trebuie să ajute victimele să obţină certificat medico-legal, dacă este cazul.

Leonaș Radu, primar Brazi: ”Putem să plătim un psiholog, putem să plătim un psihiatru, putem să plătim anumite servicii către aceste persoane care sunt agresate în familie.”

Asistenţii sociali spun că, de multe ori, femeile agresate insistă pentru o rezolvare paşnică a conflictelor.

Irina Mușat,
 asistentă socială Brazi: ”Într-adevar, când am mai fost şi noi în anchetă, unele persoane sunt reținute şi o să zică ”vă rog eu frumos, nu îl luaţi pe soţul, lăsaţi-l, că poate nu o mai face a doua oară.””

În echipele de intervenţie pot fi incluşi voluntari sau membri ai unor organizaţii neguvernamentale care oferă servicii sociale.

O femeie a fost desfigurată în bătaie de partener. Bărbatul este un fost soldat
VIDEO PROTVPLUS.RO