Primăriile au la dispoziție 1,4 miliarde de lei pentru reabilitarea clădirilor publice. Facturile vor fi cu 35% mai mici
Primăriile și consiliile județene din întreaga țară au la dispoziție 1,4 miliarde de lei pentru a reduce consumul de energie din clădirile publice.
Este vorba despre anvelopare și schimbarea tâmplăriei cu una performantă, care să mențină căldura. Odată cu aceste lucrări, clădirile vor primi și o nouă înfățișare.
Mai puțin cele istorice, pentru care se aplică alte reguli. Instituțiile au două luni să se înscrie în program, începând cu 15 septembrie.
Fisurile din pereți, acoperișurile ruginite sau astfel de aparate de aer condiționat montate pe fațade ar putea să dispară odată cu reabilitarea energetic propusă de Ministerul Mediului pentru instituțiile publice.
Cu banii din Fondul pentru Mediu se pot anvelopa și, de asemenea, schimba instalațiile cu unele care consumă mai puțin. Este un moment bun și pentru a le da acestor clădiri, unele foarte vechi, o față mai prietenoasă.
”Reporter: Se va urmări și o înfrumusețare a lor?
Ion Vasile, vicepreședintele AFM: Toate normele sunt cuprinse în ghid. Beneficiarii trebuie să urmărească criteriile eligibile, dar și legislația în vigoare".
În ghidul proiectului nu scrie și cum trebuie să arate fațadele clădirilor. Așa că decizia rămâne la nivelul beneficiarilor. Însă, o dovadă că lipsa normelor lasă prea mult loc imaginației sunt unele blocuri reabilitate din Capitală, vopsite în culori stridente.
Atenți la problema culorilor
Pe lista instituțiilor care vor arată altfel peste câteva luni se afla Biroul Unic de Informare din cadrul Primăriei Sectorului 6. Acum are fațadă scorojită și decolorată.
Paul Moldovan, administratorul public al Sectorului 6: "Ne concentrăm în special pe partea de exterior, pentru că avem infiltrații și clădirea arată destul de rău. Suntem perfect conștienți și noi de problema culorilor, o să fim foarte atenți, chiar dacă nu există acele reguli".
Un aspect demn de o capitală europeană va avea în curând și această grădiniță, tot din Sectorul 6. Clădirea are peste 80 de ani.
Mirela Buzărin, departamentul de presă, Primăria Sectorului 6: "Vor fi înlocuite ferestrele, cu ferestre care să nu mai permită traficul de energie între interior-exterior. În interior vor fi schimbate toate corpurile de iluminat, cu corpuri de iluminat inteligente, cu un consum mai mic de energie".
Proiectul de eficientizare energetică a clădirilor publice este coordonat de Administrația Fondului pentru Mediu. Și sediul acestei instituții a fost reabilitat în urmă cu trei ani, iar de atunci facturile pentru încălzire, iarna, sau răcire – vara, sunt cu 35% mai mici.