Peste un milion de tineri din România locuiesc cu părinţii. Criza a agravat situaţia
De voie, dar mai ales de nevoie, foarte mulți tineri români s-au întors în casa părintească.
Stau la baza acestei situații lipsurile financiare, dar și teama că ar putea fi introduse noi restricții de mișcare. În prezent, peste un milion de români, care au între 29 și 34 de ani, locuiesc cu mama și cu tata.
Andra are 20 de ani și s-a întors la Măcin, în Tulcea, lângă părinții ei. Starea de urgență și-a petrecut-o într-un apartament închiriat în Constanța, așa că după mai multe calcule a luat decizia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Andra: „M-a ajutat pe mine și pe părinții mei să mai economisim niște bani. Este o perioadă cu multe incertitudini și de aceea consider că locul meu este cu familia, pentru că așa este cel mai sănătos și cel mai corect în acest moment."
Potrivit Eurostat, fetele pleacă primele să își facă un rost, însă la fel de repede revin lângă părinți dacă apar situații excepționale.
Și familia Hâncu s-a reunit în pandemie după ce fiul, plecat de 10 ani în Olanda, s-a gândit că e mai bine să fie lângă mama sa văduvă, într-un sat de lângă Galați.
Nedelcu Hâncu: „Se mai reduc din cheltuieli. Îi ajutăm cu ce putem, cu muncile agricole."
Sociologii susțin că și înainte de criza sanitară, tinerii din generația X și Y obișnuiau să plece din căminul părintesc pentru studii sau pentru un loc de muncă în alt oraș, însă nu definitiv. Acum însă această tendință este în creștere, conform Institutului Național de Statistică. Peste un milion de tineri cu vârste cuprinse între 29 și 34 de ani au declarat că locuiesc cu mama și cu tata, iar cei mai mulți sunt bărbați. Dacă în 1990 erau 3 din 10, acum numărul lor s-a dublat. Mulți consideră că în eventualitatea unor noi restricții, toți membrii familiei vor fi împreună sub același acoperiș.
Mihaela Rus, președinte Colegiul Psihologilor Constanța: „În perioada de pandemie s-a dezvoltat și acest fenomen al crizei. Eu consider ca și accepțiune că mă simt mult mai bine în familia de apartenență decât într-un mediu social care nu mă securizează și atunci îmi iau totul și mă duc spre zona în care eu mă simt confortabil și de care eu aparțin, astfel încât să pot funcționa mai departe."
Rezultatele unui sondaj Pew Research, un centru mondial de cercetări, arată că 34% dintre adulții între 18 și 34 de ani, care locuiesc împreună cu părinții lor sau care se mută temporar din cauza condițiilor economice, au recunoscut că viața alături de mama și de tata le-a îmbunătățit relația cu aceștia.