Peste 30.000 de pelerini sunt asteptati la manastiri din judetul Arad, de Adormirea Maicii Domnului
Peste 30.000 de pelerini din tara si din strainatate sunt asteptati, miercuri si joi, sa participe la slujbele care au loc, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, la cele mai importante trei manastiri din judetul Arad.
La Manastirea "Maria Radna", din orasul aradean Lipova, considerata cel mai important loc de pelerinaj catolic din vestul tarii, sunt asteptati, conform reprezentantilor lacasului de cult, 15.000 de pelerini din tara, dar si din Ungaria, Germania sau Polonia, care vor participa la slujbele care au loc cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului.
Aici, incepand de miercuri dupa-amiaza, din ora in ora, au loc slujbe in limbile maghiara (ora 17.00), croata (ora 18.00) si româna (ora 19.00), iar de la ora 20.00 are loc Rozariu in patru limbi. Joi, slujbele se vor tine si in limbile germana si poloneza.
Alegeri 2024
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
15:43
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
"Calea Crucii", principalul eveniment pentru care multi pelerini merg la Lipova, are loc joi, de la ora 13.00.
Pelerinii parcurg un drum pe dealul din spatele manastirii si culeg fructele unei plante, despre care spun ca simbolizeaza Lacrimile Maicii Domnului.
Fructele sunt de dimensiunile boabelor de mazare, iar cei care le culeg spun ca tot timpul anului vor avea parte de noroc si sanatate.
Manastirea franciscana "Maria Radna" poarta hramul Maicii Domnului.
Conform inscrisurilor, prima manastire a fost ridicata la Radna in 1520, dar lacasul a fost distrus de doua ori, sub ocupatia turceasca si de un incendiu.
In biserica exista o icoana a Maicii Domnului, care nu a fost distrusa in urma ocupatiei si incendiului, motiv pentru care este considerata icoana facatoare de minuni.
Biserica actuala a fost sfintita in 1767, iar in 1992 a fost declarata Basilica Papala Maica Harurilor.
De asemenea, la Manastirea Hodos-Bodrog sunt asteptati 10.000 de pelerini, care, miercuri de la ora 19.30, vor participa loc procesiunea "Drumul Crucii", iar de la 22.00, la slujba Sfantul Maslu.
Inainte de miezul noptii, credinciosii vor participa la Prohodul Maicii Domnului, iar slujbele vor continua toata noaptea.
Conform traditiei, multi pelerini vor dormi in corturi instalate in perimetrul manastirii, pentru ca joi dimineata sa participe la Acatistul Adormirii Maicii Domnului (ora 9.00) si la Sfanta Liturghie Arhiereasca (ora 9.30).
La aceasta manastire, credinciosii stau la coada pentru a asculta "bataile de inima", despre care se spune ca pot fi auzite dintr-un zid exterior al lacasului sfant.
Pe acest zid exista o inima din piatra, iar preotii spun ca doar cei cu credinta pot auzi "bataile" daca isi lipesc urechile de zid.
Legenda locala spune ca "bataile de inima" pe care unii sustin ca le-au auzit sunt ale unui preot sârb care ar fi fost zidit in peretele bisericii, in urma unui blestem al mamei sale, care nu dorea ca el sa devina preot.
Manastirea Hodos-Bodrog este considerata cea mai veche asezare monastica din tara cu viata monahala neintrerupta.
Prima atestare documentara a manastirii dateaza din anul 1177, iar informatiile unor istorici vorbesc despre existenta unor calugari greci inca din secolul al XI-lea.
O legenda spune ca manastirea a luat fiinta pe locul in care un taur din turma unui pastor a scos cu coarnele din pamânt icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus.
Aproximativ 5.000 de pelerini sunt asteptati si la Manastirea Simeon Stalpnicul din cartierul aradean Gai, ridicata intre anii 1760 si 1762.