Peste 11.000 de romani vor fi concediati in urmatoarele patru luni


Ultimul update: Miercuri 27 Iunie 2012 04:47
Data publicarii: Luni 08 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Desi vestea starneste fiori, nu ar trebui sa ne pierdem cumpatul, pentru ca exista alternative. Somerii vor putea fi recalificati, datorita unor proiecte cu finantare europena.

Suma pusa la dispozitie pentru asa ceva depaseste 200 de milioane de euro. Este vorba despre 295 de proiecte, facute de firme private sau ONG-uri.

Cele mai multe sunt proiecte mici, care au obtinut cel mult 500.000 de euro. Bani care s-au dus in informarea, pregatirea si consilierea somerilor.

Evident, cursurile sunt adaptate fiecarei regiuni. Acolo unde avem o zona agricola se pregatesc agricultori. In alte parti, se pregatesc bucatari, in altele confectioneri.

In total, 60.000 de someri au beneficiat de aceste cursuri. Iar o parte dintre ei si-au gasit de lucru. Fireste, numarul este mic in comparatie cu totalul somerilor din Romania: 670.200. Este totusi un inceput.

Pana in octombrie anul trecut, Adela era operator pe calculator la o firma de audit din Timisoara. Dupa ce a fost data afara, nu s-a purtat de parca ar fi venit sfarsitul lumii. A urmat un curs de reconversie profesionala si de doua luni este contabila.

La Constanta, un alt proiect a prins viata datorita banilor europeni. Ceea ce este acum un santier se va transforma in patru luni in cel mai mare centru din sud-estul Europei de pregatire a salvamarilor si scafandrilor. Aproape 600 de someri vor avea astfel mai multe sanse de angajare.

In paralel, 200 femei din Brasov se pregatesc sa devina bone.

Sorina Muntean a lucrat o viata ca secretara, dar s-a apucat la 48 de ani de cursurile de baby-sitting. Astfel de idei au reusit sa atraga pana acum 75% din fondurile europene, destinate recalificarii somerilor.

Banii sunt bineveniti, mai ales daca ne gandim ca, pana in martie, 11.600 de romani vor fi dati afara. Acestea sunt insa doar cifrele oficiale inregistrate la ANOFM, unde angajatorii si-au anuntat planurile de disponibilizari.

In realitate, numarul celor concediati ar putea fi mult mai mare.

O treime dintre romani muncesc la negru. Vezi cat castiga!
43.000 de noi slujbe in domeniul privat in SUA.Inca un pas spre normalitate
1.500 de oameni si-ar putea gasi un loc de munca la targul de la Sibiu
VIDEO PROTVPLUS.RO