Peripetii de Boboteaza sau cine ajunge primul la apa sfintita

06-01-2009 00:00

Asa se poate rezuma marea sarbatoare de marti, marcata, la Constanta, de imbranceli intre credinciosi sau de lupte corp la corp pentru a prinde crucea in Buzau.


Incidente au fost si la Braila, unde un barbat care se aruncase in fluviu la indemnul preotului a fost purtat de curenti si "paralizat" de apa rece.

Nici nu s-a incheiat bine slujba de Boboteaza, ca toti credinciosii s-au napustit spre carele in care se aflau butoaiele pline ochi cu apa sfintita. O doamna, purtata de valul credintei, mai are putin si se catara ca sa ajunga prima la sursa. Isi aduce insa aminte ca si-a uitat ...recipientul.

Desi preotii au pregatit 2.500 de litri de agheazma, multi n-au mai prins niciun strop. I-au acuzat pe ceilalti ca au plecat acasa cu sacosele pline.. de sticle.

In Buzau, doar doi tineri au indraznit sa paseasca in apa rece de-ti taia respiratia. Cel care a ajuns prea tarziu la crucea aruncata de preot a incercat s-o ia cu forta de la castigatorul de drept. Cum niciunul n-a reusit s-o smulga din mana adversarului, s-au impacat si au adus-o amandoi preotului.

La Braila, cei care au vrut sa-si dovedeasca barbatia si credinta au fost dusi cu o salupa la peste 100 de metri de malul inghetat al Dunarii. Cativa au stat inveliti in paturi pana cand preotul a dat startul.

A urmat insa un moment tensionat. Unul dintre concurenti a fost purtat de curenti departe de salupa si n-a mai reusit sa se apropie. Asa ca a cerut ajutor.

Tulburat de incident, Episcopul Dunarii de Jos n-a mai stiut despre ce ar trebui sa vorbeasca: Boboteaza sau Craciunul pe stil vechi, care va fi sarbatorit maine.

De Boboteaza a fost sfintita si biserica de gheata de la Balea Lac, aflata la peste 2000 de metri altitudine. Are sculpturi si icoane.

Emotionati, aproape o suta de turisti au venit sa vada minunea si au participat si la slujba unde au fost preoti din trei confesiuni, mai putin cea ortodoxa care considera biserica din gheata o blasfemie pentru ca nu este facuta dintr-un material netrainic.

Vezi cum a fost Boboteaza in toata tara!


Tags: boboteaza,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Infecția cu SARS-COV 2 și medicația anti-coagulantă

02:55
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26