Paradox tipic romanesc! Editurile castiga mai mult decat scriitorii
Cum banii luati din drepturile de autor abia daca ajung pentru intretinere si cheltuieli curente, iata de ce "meseria" de scriitor nu poate fi singura ocupatie a unui roman.
In 20 de ani, Adrian Majuru a izbutit sa scrie 14 carti. Putine, dar bune, spune increzator. In ultimul sau volum, "Destin valah", scrie despre viciile istoriei noastre.
Stie ca rareori scriitorii romani isi negociaza tirajul - de fapt, sunt multe situatii nefericite in care platesti ca sa-ti apara cartea si primesti drepturi de autor doar pentru 20, 30 de exemplare.
Alegeri 2024
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
09:31
Câte mandate are voie să aibă un președinte în România. De ce vom avea cu siguranță un nou președinte de anul acesta
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
In Romania, profitul de pe urma unei carti se imparte intre tipograf, editor si librar. Scriitorului ii revine, in general, praful de pe toba: intre 6 si 10% din pretul de vanzare al fiecarui exemplar, chit ca se mai intampla ca el sa gandeasca si poza de pe coperta.
Unele edituri platesc aceste drepturi de autor la 4 luni, altele insa abia cand se epuizeaza 75% din tiraj. Astfel, venitul unui scriitor ajunge cam la 1.400 de lei luna. Un salariul mediu pe economie.
Cu cat vinzi mai mult, cu atat castigi mai mult, transeaza problema editorii. Admit si ei ca in Romania se traieste greu din scris pentru ca mai toate cartile se vand la preturi derizorii comparativ cu cele de peste hotare. Banii nu ar trebui sa fie insa primul gand cand incepi sa scrii o carte.
Printre scriitorii care izbutesc sa traiasca bine din scris se numara Mircea Cartarescu, care a vandut 150.000 de exemplare din "De ce iubim femeile" si Radu Paraschivescu, cu 50.000 de exemplare vandute din "Ghidul nesimtitului".