Ori va montati anvelope de iarna de la 1 noiembrie, ori platiti amenzi mari

18-10-2010 00:00


Ministerul Transporturilor le-a pus gand rau celor care pornesc la drum pe zapada, apoi derapeaza si blocheaza soselele.Vor fi pusi sa plateasca taxe usturatoare pentru tractarea de urgenta si penalitati pentru timpul in care i-au blocat si pe altii.

Deocamdata, proiectul se refera la transportatorii de marfa si de persoane, insa ar putea fi extins si la autoturisme. In caz contrar vor plati tractarea si amenda, daca vor ramane inzapeziti.

Proiectul este pe masa ministrului transportului, Anca Boagiu, si ar urma sa intre in vigoare de la 1 noiembrie. Se aplica deocamdata pentru transportatorii de marfa si de persoane, insa responsabilii cauta o varianta care sa ii oblige si pe soferii de turisme.

Operatorii privati au sarit ca arsi. Echiparea completa a unui camion mare cu anvelope de iarna se apropie de 30.000 de lei.

De ce sunt atat de importante anvelopele de iarna? Pentru ca pur si simplu cele de vara nu fac fata in sezonul rece.

Diferentele nu sunt doar cele legate de aderenta, ci mai ales de consistenta materialului. Cauciucul din anvelopele de vara, spre exemplu, se contracta puternic la frig, pe cand cel special pentru sezonul rece ramane suficient de moale pentru a nu derapa mai ales pe carosabilul rece.

Desi temperaturile au scazut deja spre zece grade si chiar mai jos, putini soferi au facut trecerea la anvelopele de iarna. O numaratoare cu ochiul liber ne arata ca mai putin de un sfert s-au pregatit pentru zapada. Restul vor da vina pe drumari cat de curand.

VIDEO PROTVPLUS.RO