Oamenii care trăiesc pe străzi au fost duși la adăpost de gerul cumplit: „Veniţi cu noi la azil să faceţi o baie caldă”
A fost cea mai geroasă noapte din acest sezon. Minus 24 de grade celsius au indicat termometrele la refugiul Capra, situat la 1.580 de metri altitudine în munții Făgăraș.
De altfel și stațiile meteo din Carpații Orientali și Meridionali au raportat oficial temperaturi apropiate de minus 20 de grade. Gerul s-a abătut peste întreaga țară. Oamenii fără adăpost din Baia Mare, au fost ajutați de autorități să treacă peste noapte.
Dragoș Onea, Salvamont Argeș: „Ger de crapă pietrele. În masivul Făgăraș temperaturile au scăzut la - 24 de grade. În acest context rugăm turiștii să nu înnopteze la refugiile de altitudine și să coboare lângă cabană”.
Și locutorii satelor din Curbura Carpaților s-au trezit de dimineață într-un ger cumplit. Au fost minus 18,3 grade la Întorsura Buzăului și minus 18 grade în zona Branului.
Apele râurilor de munte au început să înghețe, lucru rar în ultimii ani.
Oficial, la stațiile meteo, cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat la Obârșia Lotrului unde mercurul termometrelor a coborât la minus 19,3 grade celsius. De altfel, în toate masivele muntoase, la peste 1.800 metri, noaptea senină a adus frig năpraznic.
Preocupați de soarta oamenilor fără adăpost, în Baia Mare, polițiști locali și angajați ai Direcției de Asistență Socială au pornit pe străzi imediat ce s-a lăsat întunericul. Unii dintre sărmani nu s-au lăsat convinși să meargă la căldură.
-Ce doriţi?
-Să veniţi cu noi la adăpost.
-Vă dau semnătura şi lăsaţi-mă în pace.
-Dar vin temperaturi cu minus.
-Am stat 34 de ani afară.
-Nu puteţi rămâne afară.
-Vă rog să mă lăsaţi în pace, vine primăvara.
-Până vine primăvara acum, e iarnă şi frig.
Polițiști locali și angajați ai Direcției de Asistență Socială au pornit pe străzile din Baia Mare, imediat ce s-a lăsat întunericul. Unii oameni sărmani au venit singuri la centru, alții au fost duși acolo. Înveliți în pături, dormeau sub cerul liber ori se plimbau pe străzi, să se încălzească.
-Veniţi cu noi la adăpost că e frig afară. Afară staţi? Un sendviş și un ceai.
-Mi-i frig.
-Veniţi cu noi la azil să faceţi o baie caldă, mâncaţi o mâncărică caldă.
-Vă şi încălziţi. O să fie frig tare la noapte.
Alți oameni nevoiași au venit singuri la centru. Înveliți în pături, spun că dormeau sub cerul liber ori se plimbau pe străzi, că să se încălzească.
Cristina Pop, șef serviciu incluziune socială: „Ei primesc hrană, adăpost, servicii de consiliere medicală și psihologică, ajutăm și la găsirea unui loc de muncă și a întocmirii actelor. Capacitatea centrului e de 60 de persoane și la ora actuală avem 64 de persoane, suplimentăm numărul de paturi pentru a oferi adăpost tuturor. Deseori persoanele fără adăpost refuză venirea la centru pentru ca în incinta centrului nu au voie să consume alcool sau substanțe interzise."
Alexandru a locuit și a muncit în Spania peste 20 de ani, iar recent s-a întors în Baia Mare.
Alexandru Robotin, 57 de ani: „Un an de zile de când sunt aici, în urma unui divorţ. Am stat 22 de ani în Barcelona, Am un băiat de 25 de ani şi de un an nu am vorbit cu el. Am dormit şi afară. Am părinţi, dar nu se poate sta cu bătrânii. Aici eşti ca şi într-o familie, fiecare are greutăţi şi niciunul nu trebuie judecat. Toţi avem probleme, dar nu toţi la fel."
Cu ajutorul primit de la centru, Răzvan a reușit să scape de patima alcoolului și să se angajeze.
Răzvan Gata, 57 de ani: „Am băut, am băut, am băut, dânşii m-au adus şi m-am reabilitat.. M-am angajat, dânşii m-au ajutat cu cazare, cu haine, acte, n-am avut nici acte, certificat de naştere. Mâncare, baie, lenjerii, haine, căldura, e super."
Toate serviciile centrului sunt gratuite.