Norvegienii ne ajuta sa repopulam cu moruni Dunarea si Marea Neagra
Specialistii au montat la Calarasi emitatoare acustice in stomacul a 26 de moruni crescuti in captivitate. Ii vor elibera cu misiunea nobila sa-si ajute neamul aflat in libertate, in Marea Neagra si Dunare.
Actiunea face parte dintr-un proiect romano-norvegian de repopulare cu sturioni a Dunarii si Marii Negre, dupa ce aceste specii au ajuns la un pas de disparitie.
Din cauza pescuitului excesiv de dupa 1990, morunul este una dintre speciile de peste pe cale de disparitie. Acesta este si motivul pentru care, de mai bine de 4 ani, este interzis pescuitul la sturioni.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Din cei 26 de moruni carora li s-au aplicat emitatoare, 13 vor fi lansati pe Dunare la Cernavoda, la 300 de kilometri de Marea Neagra, iar cealalta jumatate - la Isaccea, la 100 de kilometri de mare.
Considerat cel mai valoros peste al apelor noastre, morunul pescuit ilegal poate fi gasit pe piata neagra la un pret de 30 de lei kilogramul. Mult mai ravnite sunt insa icrele negre care se gasesc - tot pe sub mana - la 500 de euro kilogramul.