×

Schimbări în privința formularului 600. Ionuț Mișa: ”Acum vreți să vă spun ce se va face concret?!”

La o zi după ce şeful PSD a cerut amânarea şi chiar desfiinţarea formularului 600, ministrul Finanţelor promite modificări radicale pentru documentul care a pus pe jar peste 200 de mii de români cu venituri în afara salariilor.

 

Chemat marți la Senat ca să dea explicaţii, ministrul Ionuţ Mișa confirmă că depunerea declaraţiei va fi amânată până la 1 martie. Şi anunță că salariaţii care au activităţi independente nu vor plăti de două ori contribuţia la Sănătate.

Aproape două ore şi jumătate a fost audiat ministrul Finanţelor, Ionuţ Misa, de senatorii din comisia economică. A mers în faţa lor după o discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care i-a cerut să repare ''eroarea de comunicare'' privind formularul 600, o declaraţie fiscală care vizează peste 200 de mii de români cu venituri suplimentare - de la artişti, notari, jurnalişti, până la PFA-uri şi persoane cu drepturi de autor.

Prima decizie e amânarea termenului-limită de depunere a formularului, cu o lună, până la 1 martie. Asta deşi sunt deja mii de români care au depus această declaraţie.

Ionuț Mișa: ''Vom vedea dacă, pentru anumite categorii, cei care au depus şi nu mai sunt modificări, lăsăm aceste declaraţii să-şi producă efectele, iar pentru ceilalţi să nu mai existe obligativitatea declarării şi să poată face o plată pe baza codului numeric personal.

Întrebat cum va fi posibilă plata în baza CNP-ului, ministrul s-a eschivat.

Ionuț Mișa: ''E, acum vreţi să vă spun ce se va face concret în condiţiile în care am discutat acum de găsirea unei soluţii?!''

Parlamentarii spun că nici peste o lună mulţi dintre cei care depun formularul 600 nu vor fi mai lămuriţi.

Daniel Zamfir, PNL: ”Vă sugerez să vă gândiţi la acest termen, o lună de zile este absolut insuficient. 'Mizând pe faptul că veţi face ceea ce veţi face, că veţi instrui personalul ANAF, trebuie să comunicaţi şi public. Vă aşteptaţi ca peste 1 milion de oameni să vină la ghişeu?''

Valentina Saygo, reprezentant Consiliul IMM-urilor: ”Oamenii nu au fost instruiţi cum poate fi completată declaraţia, presiunea îi face să fie confuzi şi nelinistiti.”

Reprezentanţii asociaţiilor profesionale reclamă şi anomalii: salariaţii care au şi venituri suplimentare trebuie să achite contribuţia la Sănătate de două ori, pentru ambele surse de câştig. Şeful de la Finanţe promite rezolvări.

Ionuț Mișa: ''Luăm în analiză la acele venituri să nu mai plătească contribuţie de Sănătate.

Confuzia din jurul declaraţiei 600 nu este singurul episod de ''eroare de comunicare'', aşa cum au fost catalogate de şefii PSD. Ministrul Finanţelor a făcut o serie de afirmaţii contradictorii cu privire la mai multe decizii fiscale majore, precum naţionalizarea pilonului II de pensii sau taxa de solidaritate.

Ionuț Mișa: ''Eu sunt una dintre persoanele care decontează pentru aceste greşeli de comunicare. Nu am o problemă dacă voi fi schimbat din această poziție.

Schimbările anunţate de ministrul Finanţelor trebuie să fie adoptate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Citeste și...
Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu Dragnea: Nu văd nicio problemă. Consider că mi-am făcut datoria
Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu Dragnea: Nu văd nicio problemă. Consider că mi-am făcut datoria

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat marţi, după o întâlnire cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, că poziţia sa nu este ameninţată şi consideră că şi-a făcut datoria, în condiţiile în care România are stabilitate macroeconomică.

Ultimele Știri
Marea Britanie rămâne fără prim-ministru, după ce Boris Johnson a anunțat că va demisiona
Marea Britanie rămâne fără prim-ministru, după ce Boris Johnson a anunțat că va demisiona

Boris Johnson va demisiona din poziția sa ca prim-ministru al Marii Britanii.

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Renate Weber, despre pedepsirea abuzurilor sexuale asupra copiilor: Vidul legislativ și nepăsarea duc la situații dramatice
Renate Weber, despre pedepsirea abuzurilor sexuale asupra copiilor: Vidul legislativ și nepăsarea duc la situații dramatice

Avocatul Poporului, Renate Weber, a vorbit la Interviurile ȘtirilePROTV cu Ovidiu Oanță, corespondent ProTV, despre drepturile copiilor și ale adolescenților, și cum sunt ei apărați de lege, profesori, justiție, de toți cei care ar trebui să-i protejeze.