Ministerul sanatatii face economii pe seama bebelusilor. 30.000 nu vor fi hraniti din banii statului

17-06-2011 18:15


Ministerul sanatatii a taiat o parte din laptele praf pe care statul il acorda gratuit. Au ramas pe lista doar un sfert dintre cei care primeau pana acum.

Motivul: bugetul a scazut, intr-un an, de la 15 la 3 milioane de lei. Mamele sarace, care nici nu au lapte, vor ajunge probabil sa-si hraneasca pruncii cu lapte de vaca indoit cu apa, la fel ca acum 100 de ani, punandu-i in pericol pe cei mici.

Erau prea multe guri hranite din ratiuni... sociale. Asa a considerat ministerul sanatatii. Pentru 2011, fata de anul trecut, a fost stabilit un buget de cinci ori mai mic. Urmarea e ca 30.000 de bebelusi nu vor mai fi hraniti din banii statului.

 

Diferenta este de la 40.000, cati au fost anul trecut, pana la 11.000, cati vor mai ramane, cand se va aplica acest criteriu.

Nu se tine cont de cati bani castiga mama, care oricum nu poate alapta. Vor primi 5-6 cutii pe luna doar mamele cu TBC, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, scleroza, HIV sau consumatoare de alcool si droguri.

Este si cazul unei femei, de exemplu, care a nascut prematur o fetita care nu stie sa suga la san. Dupa noile norme, nici ea nu va primi lapte praf.

Formulele de lapte praf costa intre 25 si 50 de lei cutia, iar un copil de cateva luni poate consuma si 8 cutii pe luna. Cele 30.000 de familii taiate de pe lista vor trebui sa gaseasca intre 200 si 400 de lei, pentru a-i hrani pe cei mici.

Medicii avertizeaza ca laptele de vaca nu e o solutie. Poate produce nu doar alergii, anemie cronica si stagnare a greutatii, ci si boli digestive, unele cu risc letal.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO