Mesajul preotilor catre toti credinciosii romani. Ce semnifica Adormirea Maicii Domnului


Ultimul update: Duminica 18 August 2013 07:02
Data publicarii: Joi 15 August 2013 19:10
Categorie: Stiri Sociale

Dincolo de petreceri si voie buna, sarbatoarea de astazi ar trebui sa ne indemne la ganduri curate si la o inseninare a vietilor noastre.

In toate bisericile din tara, preotii au vorbit astazi despre insemnatatea pomenirii adormirii Maicii Domnului, sau, cum se spune in popor: Santa-Maria Mare. Praznuim de fapt plecarea Fecioarei Maria de pe pamant la ceruri.

"Acum ingerii, pogorand din cer, se amesteca cu noi, oamenii. Acum Insusi Dumnezeu vine de o cheama pe Maica Lui si, primind preasfantul ei suflet, il urca la ceruri in alai de ingeri care plinesc lauda lui. Acum, Fecioara, chiar daca se muta cu trupul de aici, nu se departeaza de la noi, ci, veghind dintru cele de sus, cata la noi in veac''.

Aceasta scriere a Imparatului bizantin Andronic al doilea are 700 de ani vechime. Inca de atunci luna august a fost proclamata drept timp de cinstire a Maicii Domnului. Pentru ca, spunea el, o singura zi nu este de ajuns pentru a marca plecarea de pe pamant a Fecioarei Maria.

Chiar daca sarbatoarea nu se regaseste in Biblie, Sfanta Traditie vorbeste in nenumarate randuri despre ea.

Traditia bisericii spune ca Fecioara Maria a fost instiintata cu 3 zile inainte de mutarea ei la ceruri. Sfantul Arhanghel Gavril a fost cel care i-a dat vestea, iar apostolii aflati in toate colturile lumii au fost adusi pe nori pentru a fi martori la eveniment.

''Adormirea Maicii Domnului ilustreaza aceasta posibilitate a omului de a se muta de pe pamant la cer. Acesta legatura intre lumea de aici si lumea de dincolo. Noi crestinii cinstim nu atat momentul nasterii unui sfant, cat cel al trecerii lui la cele vesnice. In felul acesta ne facem martori ai invierii, ai credintei ca exista o viata dupa moarte, este o cultura, o speranta pe care biserica o da crestinilor ei'', a declarat Bogdan Teleanu.

In iconografia ortodoxa, inmormantarea Maicii Domnului este ilustrata ca Fecioara Adormita, cu Iisus Hristos tinand in brate sufletul Ei in chip de copil.

In toate bisericile s-au tinut astazi slujbe speciale si multi crestini spun ca isi gasesc alinarea cerand ajutor Maicutei Domnului. Ea stie ce e durerea omeneasca de a-si pierde Fiul si bucuria de a-L regasi in toata Slava Lui.

Pe 8 septembrie se praznuieste Nasterea Maicii Domnului sau Santamaria Mica, sarbatoare considerata mai putin importanta ca aceasta, din 15 august, pentru ca inseamna trecerea la viata vesnica.

VIDEO PROTVPLUS.RO