Masura fara precedent in Romania. 15 pesteri, inchise pentru ca liliecii sa se poata dezvolta
15 pesteri din Muntii Apuseni vor fi inchise pentru ca speciile de lilieci, protejate prin lege, sa se poata dezvolta in siguranta.
Actiunea se va desfasura in judetele Bihor, Alba si Cluj pana in 2013 si face parte dintr-un proiect finantat cu bani europeni.
Este vorba despre 15 pesteri localizate in situl Natura 2000, din Parcul Natural Apuseni.
"Sunt niste specii insectivore care fac un foarte mare serviciu naturii pentru ca, de fapt, liliecii sunt singurele specii care mananca insectele de noapte, iar activitatea umana, in foarte multe cazuri, influenteaza coloniile de lilieci", a declarat Szodoray Farkas, Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania.
"Au fost realizate deja licitatiile privind atribuirea inchiderii pesterilor, respectiv pentru lucrarile de achizitie de cutii artificiale pentru lilieci si pentru inelarea liliecilor", a declarat Adela Tuduce, consilier Agentia pentru Protectia Mediului Bihor.
"Acele locuri reprezinta, de fapt, pentru unele specii, loc de hibernare sau, pentru altele, loc de reproducere", a precizat si Marton Venczel, biolog Muzeul Tarii Crisurilor Oradea.
Demersul ii incurca insa putin pe speologi.
"Este un mijloc de a limita accesul speologilor si a cercetatorilor in pestera, dar sper ca acest aspect sa poata fi reglementat", a declarat Viorel Lascu, presedinte Federatia Romane de Speologie.
Valoarea proiectului este de aproape 1,3 milioane de euro, din care 540.000 de euro contributia statului roman.