Vezi sfaturile MAE pentru romanii care isi petrec vacanta in strainatate!

19-12-2008 00:00


Stiati ca amenda pentru folosirea detectorului de radar este de 2.000 de euro in Grecia, iar in Austria poate ajunge si la 4.000? Informatiile, alaturi de alte sfaturi de calatorie pentru sarbatorile de iarna, vin de Ministerul Afacerilor Externe.


Pentru cei care tranziteaza sau au ca destinatie Bulgaria, autoritatile romane au cateva sfaturi importante: nu uitati cauciucurile de iarna si lanturile acasa, pentru ca este obligatoriu sa le aveti, altfel veti ramane la frontiera. Anul trecut, 700 de romani si-au petrecut sarbatorile inzapeziti sau blocati in vama.

Despre politistii bulgari, autoritatile romane avertizeaza ca "suspenda cu mare usurinta permisele de conducere. Daca sunteti opriti de politie pentru depasirea limitei de viteza, va trebui sa insotiti echipajul respectiv la sectia de politie, pentru a plati amenda care va este aplicata".

Austria, o alta destinatie preferata a romanilor, are anul acesta surprize pentru turisti. De exemplu, ca trebuie sa aveti bani numerar, pentru ca daca incalcati legea si sunteti amendat, trebuie sa platiti pe loc. Altfel, va pot fi retinute placutele de inmatriculare. Lasati aparatele de detectat radarul sau antiradar acasa. Amenda in Austria pentru cei prinsi ca folosesc asa ceva este de 4.000 de euro si confiscarea acestora.

Elvetia este tara unde este obligatoriu pasaportul. Pentru posesorii de masini, cauciucurile de iarna sunt obligatorii. Cei prinsi fara ele sunt amendati. Daca sunteti implicati intr-un accident rutier, nu parasiti locul evenimentului si nu miscati masina din loc pana la sosirea politiei.

Spania are de anul acesta noi reglementari la capitolul trafic rutier. Cei care conduc autovehicule fara sa detina categoria de permis necesara ori cu permisul suspendat risca inchisoare de la 6 luni la 2 ani. Si cei vitezomani trebuie sa fie atenti. 40 kilometri pe ora peste limita legala inseamna infractiune, in timp ce depasirea vitezei cu mai putin de 40 kilometri pe ora se pedepseste cu amenda de pana la 1.500 euro.

Italia are si ea reguli care nu trebuie ignorate. De exemplu, daca nu puteti plati amenda pe loc, politistii italieni va pot confisca masina. Depasirea limitelor de viteza inseamna pana la 1.000 euro si suspendarea permisului. Detectorul de radar, o amenda intre  742 si 2.970 euro. Plus confiscarea lui.

VIDEO PROTVPLUS.RO