Invazia albinelor intr-un sat din Gorj. Insectele au devenit agresive din cauza caldurii: "Mi-au omorat cocosi si gaini"

Dată publicare: 08-07-2015 22:43
Dată actualizare: 11-07-2015 07:26


Situatie disperata pentru localnicii unui sat din Gorj, dupa ce in apropiere de casele lor au fost adusi peste 500 de stupi cu albine.

Din cauza caldurii din ultimele zile, acesta au invadat pur si simplu gospodariile in cautare de apa, canicula facandu-le extrem de agitate si agresive. Oamenii nu stiu cum sa se mai fereasca, mai ales ca stapanul stupilor nu a venit sa le spuna cat ii va lasa pe actualul amplasament, iar cei de la primarie considera ca insectele nu reprezinta un pericol. Primarul este si el apicultor.

Un barbat a invatat lectia: cand trece pe langa stupi, o ia la fuga. Trebuie sa ajunga la un vecin care sta la marginea satului si e nevoit sa intre in zona interzisa.

"Trec cu o frica, pentru ca am nevoie sa rezolv o problema. Trec cu frica si poate o sa o iau pe camp, asa", spune barbatul.

In ultimele zile, localnicii din comuna Scoarta, din judetul Gorj, sunt asaltati de mii de albine. Oamenii spun ca traiesc momente de cosmar atunci cand traverseaza zona in care un necunoscut a adus, chiar langa cateva gospodarii, sute de stupi. Din cauza caldurii, insectele cauta cu disperare apa si sunt foarte agresive.

Roiurile au invadat curtile si, spun proprietarii, le-au atacat animalele.

"Sa zica cineva ca exagerez cu un cuvant cand spun ca mi-a omorat pui, cocosi, gaini, s-au dus dracu o gramada de bani din cauza unui om care vrea sa faca si el o afacere, dar nu respecta legea", spune un barbat.

"Tinem usile inchise ca sa nu intre, stam cu teama, norocul ca nu sunt alergica", spune o femeie.

Primaria stie situatia, insa edilul nu considera ca satenii ar fi in pericol. Surprinzator, primarul sustine ca nu il cunoaste pe cel care ar fi adus stupii in comuna sa. Ii ia insa neconditionat apararea.

Aurelian Cotarau, primar Scoarta: "Eu sunt si apicultor, am crescut cu stupi si stiu viata lor pe zi caniculara. Nu poate fi un pericol, pe mine nu m-a intepat vreo albina."

Satui sa astepte vreun ajutor, localnicii spun ca vor sa scape de roiurile de albine cu orice pret. Specialistii spun ca variatiile mari de temperatura si caldura instalata brusc schimba comportamentul insectelor. In multe cazuri, intepaturile pot duce la soc anaflilactic si chiar la deces.

Tags: albine, stupi, gorj,


VIDEO PROTVPLUS.RO