"India", cartierul din Bucureşti unde oamenii trăiesc fără apă, curent sau canalizare. "Nu poţi să ai o ţoală frumoasă"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 31 Octombrie 2018 06:56
Categorie: Social

Nu toți românii au ce sărbători de centenar. Există locuri în România în care oamenii trăiesc de fapt la fel ca acum o sută de ani - fără apă, energie electrică și asfalt.

Sărăcie și mizerie găsim chiar la marginea Capitalei. Cartierul e poreclit India. "Aicia nu se face stradă ca a zis că e un sat aruncat. Aşa a zis mereu de câte ori a venit aici, că e un sat aruncat”, spune un localnic.

De fapt, nu este un sat, ci un cartier din capitală europeană Bucureşti, la marginea sectorului 3. I se spune India. 200 de oameni stau acolo în case improvizate şi fără acte, în condiţii greu de închipuit pentru anul 2018, an centenar. Cu drumuri de pământ, fără canalizare, fără apă, fără energie electrică.

"Aici m-am născut, am crescut, m-am măritat, am doi copii şi aşa am trăit. Nu s-a schimbat nimic. Când plouă suntem cu noroiul până la genunchi, şi e foarte greu pentru copii că sunt foarte mulţi microbi, gunoaie”, spune o localnică. "De 43 de ani stau aici. Din ce mergem mergem şi mai rău. Că au început alţii să vină să arunce gunoaie pe aici pe câmp cu remorcile şi noi nu putem să facem nimic."

Asta e şi marea supărare a Rebecai. Are 12 ani şi visează să devină doctoriţă, să lucreze într-un mediu curat şi sănătos. "E dificil să stai aicişa. Pentru că dacă stai şi tu într-o ţoală frumoasă nu poţi să o ţii pe tine deloc, că e prea mult praf şi când ne jucam ne murdărim rău de tot."

Însă, din cauza sărăciei, Rebeca nu merge la şcoală, la fel ca alţi copii din cartierul ei, nevoiţi să înveţe la lumânare. Astfel de imagini dureroase din mai multe comunităţi sărace au fost prezentate la o expoziţie de...centenar.

Anca Nica: "În an centenar, în care se cheltuiesc o grămadă de bani pe evenimente culturale, dar oamenii trăiesc ca acum 100 de ani. Noi sărbătorim Marea Unire, dar este o mare unire a cui? Ce sărbătorim? O involuţie, din punctul meu de vedere."

Dani Prisăcariu: "Trebuie ca statul să spună da, îmi pasă de oamenii ăştia şi cred că o cale ca ei să iasă din sărăcie este că ei să aibă un acoperiş deasupra capului. E dovedit că dacă ai un acoperiş poţi apoi şi să mergi la un loc de muncă, poţi să mănânci, să îţi trimiţi copiii la şcoală şi aşa mai departe."

În realitate, nu doar că nu sunt sprijiniţi să iasă din cercul vicios al sărăciei, dar în mică Indie din Bucureşti oamenii au primit somaţii că le vor fi dărâmate casele.

 

Orașul din România invadat de șobolani: „Sunt ca la nuntă, alai. Dansează, fac ce vor ei”
Orașul din România invadat de șobolani: „Sunt ca la nuntă, alai. Dansează, fac ce vor ei”
VIDEO PROTVPLUS.RO
taximetristi gara cluj napoca
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate vineri în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
branzeturi romania, pret,
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal