In acest an catolicii si ortodocsii sarbatoresc Rusaliile in aceeasi zi


Ultimul update: Luni 08 Octombrie 2012 03:54
Data publicarii: Duminica 23 Mai 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Au trecut cincizeci de zile de la Inviere, iar duminica bisericile din toata crestinatatea s-au umplut ochi de oameni. Cum Pastele a cazut in aceeasi zi si la ortodocsi si la catolici, aceasta duminica este la fel de importanta pentru ambele confesiuni.

Romanii au plecat de la slujba cu ramuri de nuc si de tei, iar maghiarii si-au continuat piosi pelerinajul de la Sumuleu Ciuc, in Harghita.

Frunzele de nuc sau de tei sfintite se impart ortodocsilor ca un simbol al limbilor de foc. Sub aceasta forma, Duhul Sfant s-a pogorat asupra apostolilor la zece zile de la Inaltarea la cer a Mantuitorului. Oamenii le duc acasa si le aseaza langa icoane, ca sa le apere casa de rele tot anul.

Dealul Patriarhiei a fost duminica plin de lume.

La catolici, in schimb, sarbatoarea Rusaliilor a inceput inca de sambata, prin ample procesiuni in judetul Harghita. Multi au ajuns acolo dupa ce au mers zile in sir pe jos. Pe dealul de la Sumuleu Ciuc, crestinii au ramas peste noapte la biserica, pentru ca dimineata sa fie primii la slujba.

Pelerinajul din Harghita este vechi de 445 de ani, iar importanta lui este recunoscuta si de Papa Benedict al XVI- lea, care si-a trimis in acest an, pentru prima data, un reprezentant la festivitati.

Suntem deja in al doilea an cand in lunea de Rusalii nu se lucreaza. Asta dupa ce parlamentarii au votat, in 2008, o lege in acest sens.

Daca nu ati plecat pe nicaieri, nici nu va ganditi sa faceti treburi administrative, pentru ca liber au si angajatii institutiilor publice.

Romanii nu sunt insa singurii care nu muncesc in aceasta zi. Tot luni va fi zi libera in mai multe tari, printre care si Belgia, Franta, Germania, Norvegia, Danemarca sau Grecia.

Chiar daca ne-am aliniat cu aceste state, Romania ramane printre tarile europene cu un numar mic de sarbatori legale, campioane la acest capitol fiind Italia si Spania.

Tags: sarbatori, rusalii,

Zeci de mii de credinciosi catolici, in pelerinaj la Sumuleu Ciuc!
De Rusalii, romanii au dat navala la munte si la mare!
Unde pleci de Rusalii? Iata oferta de pe Litoral
VIDEO PROTVPLUS.RO