Goana dupa profit ar putea umfla preturile la cereale, cafea sau bumbac
Goana dupa profit ii face pe speculatori se parieze pe orice. Din cauza lor, cerealele, bumbacul, cafeaua sau zaharul au atins preturi record pe pietele internationale in ultimele luni.
Asa ca mai devreme sau mai tarziu se vor scumpi si mancarea sau hainele, ne avertizeaza specialistii. Anul viitor, Romania ar putea sa importe grau la un pret de doua ori mai mare fata de tariful perceput la vanzare in aceasta vara.
Mai nou, speculatorii au renuntat la tranzactiile cu actiuni si fac pariuri pe evolutia preturilor la materiile prime, cum ar fi cafeua sau zaharul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu gandul doar la profit, speculatorii au impins pretul cafelei la maximul ultimilor 13 ani si pe cel al zaharului, la cel mai ridicat nivel din 1980 incoace. Se simte si la noi pentru ca de la inceputul anului cafeaua s-a scumpit cu 3,5%.
Acelasi lucru s-a intamplat si cu pretul la cacao, dupa ce un om de afaceri britanic a cumparat in vara 241.000 de tone, pe care o tine acum in depozite si asteapta sa o vanda la preturi mai mari. Din ferice pentru moment, ciocalata nu se va scumpi.
Nu acelasi lucru il pot spune producatorii despre haine.
Firele de bumbac s-au scumpit cu aproape 40% in termen foarte scurt cam in trei luni de zile, iar producatorii de imbracaminte vorbesc de includerea costurilor suplimentare in pret.
Aceeasi schema a functionat din pacate si in cazul graului. Fermierii romani l-au vandut anul acesta cu 110 euro pe tona. L-au cumparat firmele intermediare, care l-au tinut in depozite, apoi l-au dat fabricilor de paine cu 200 euro tona.
O parte s-a dus la export. Nu-i nimic, il importam la loc anul viitor, insa la 250 euro tona, potrivit oficialilor din Ministerul Agriculturii. Sa nu ne miram atunci de se scumpeste painea.