Festivalul Proetnica îmbracă în haine de sărbătoare cetatea Sighișoara

Dată publicare: 22-08-2019 07:53
Dată actualizare: 22-08-2019 09:19


La nici o lună de la festivalul medieval din Sighișoara, orașul poartă din nou straie de sărbătoare. Vreme de cinci zile, bătrâna cetate va fi animată de costumele și dansurile tradiționale ale minorităților din România, în cadrul Festivalului Proetnica.

Astfel, turiștii care ajung în aceste zile aici au ocazia să afle mai multe despre cultura acestora.

Dansurile sunt culese din bătrâni, la fel şi costumele populare care au fost reproduse aproape identic, după cele purtate de generaţiile vechi.

Andreea Dumitrache: "Este o costumaţie din sudul Albaniei. Este formată dintr-o cămăşuţă, fustă şi şorţ, baticuța care face parte din dans şi vesta frumos croită. Este confecționată după modelele vechi."

Mariana Verena Popescu: "Este modul cel mai plăcut de a promova cultura în rândul majorităţii. Cântecele şi dansurile sunt culese de pe valea Dunării de unde în antichitate au venit macedonienii."

600 de reprezentanţi din partea tuturor etniilor din România participa la festivalul Proetnica.

Anne Ross: "Sunt dansuri populare simple care s-au dansat duminică după masa, când se întâlnea tineretul. Nu mai există o generaţie tânără săsească, se dansează destul de rar, de cele mai multe ori acest dansuri sunt păstrate la şcoli."

Pe scenă urcă ansambluri profesioniste, care promovează cultura minorităţii pe care o reprezintă.

Bărbat: "Străbunicul meu foarte puţin vorbea, de dansat se descurca foarte bine şi mi-a plăcut şi mie foarte mult chestia asta."

Evenimentul este savurat din plin de turiştii care păşesc pe străzile vechii cetăţi.

Turist: "Este foarte bine venit, ne cunoaştem cele 20 de naţionalităţi conlocuitoare, le cunoaştem obiceiurile. E ceva deosebit."

Femeie: "Ne ajută să ne cunoaştem între noi până la urmă. Ştim câte ceva dar nu strica câte ceva în plus orice altă cunoaştere despre ei."

Turista: "Sunt pentru a doua oară în Sighişoara, este fantastic pentru mine. Îmi place cetatea şi îmi plac oamenii de aici."

Festivalul a ajuns la cea de-a 17-a ediţie, iar pe lângă animaţia stradală, oamenii pot participa la dezbateri, lecturi, expoziţii sau lansări de carte. Festivalul îşi va închide porţile duminică.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO