Experiment. Care este de fapt nivelul de poluare din Capitală și marile orașe


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Noiembrie 2018 21:35
Categorie: Stiri Sociale

Aerul din marile oraşe a ajuns să fie atât de încărcat, încât atât măsurătorile Ministerului Mediului, cât şi cele ale unor organizaţii independente, arată zilnic depăşiri ale indicatorilor de poluare.

Toate aceste particule nocive pe care le inhalăm ne îmbolnăvesc de astm şi agravează răcelile şi alergiile. În acelaşi timp, România riscă să plătească amenzi de 400.000 de euro zilnic, deoarece Comisia Europeană a declanşat un proces împotriva ţării noastre, după ani de avertismente.

În Bucureşti, pulberea în suspensie, adică praful grosier ridicat de trafic şi care vine de pe şantiere, este aproape zilnic peste limită, în Militari, Pipera şi, evident, în centru.

Staţiile de măsurare ale Ministerului Mediului confirmă depăşirea constantă a limitelor în Bucureşti, Iaşi şi Braşov. Mai multe proiecte independente iau în calcul şi alţi indicatori, supravegheaţi de Comisia Europeană.

PM 2,5 este numele unor particule de praf de 30 de ori mai fine decât grosimea firului de păr. Sunt atât de uşoare încât nu se depun şi le aspiram în plămâni. 

Andra Alexandru, coordonator proiect: ''Conform legislaţiei naţionale, ţara noastră ar trebui să asigure aderarea la o valoare medie anuală de 20 de ug/m3. Prin cei 15 senzori montaţi deja ne apropiem de 30 de ug/m3, ceea ce înseamnă o depăşire semnificativă.”

Domnul Bădilă este astmatic din copilărie. În ultimii ani, resimte efectul mizeriei din aer la fiecare respiraţie.

Prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: ''Formele de astm şi formele de emfizem, bronşită, se activează şi se exacerbează în momentele de vârf ale acestor poluanţi. Şi având în vedere că odată cu aceşti poluanţi există o circulaţie a alergenilor, există şi o decompensare a formelor de astm alergic.”

Mai mult, un copil care creşte într-un oraş poluat nu va atinge niciodată, la vârsta adultă, capacitatea pulmonară a unuia care trăieşte într-un mediu curat. Răceşte mai des şi trece mai greu peste orice guturai.

ONG-urile pentru protecţia mediului acuza ministerul de resort că nu ia măsuri de limitare a pericolului şi nu asigura funcţionarea optimă a reţelei naţionale de staţii care măsoară poluarea.

Alin Tănase, reprezentant Greenpeace: ”Acum o jumătate de an mergeau doar 90 din 140. Deci, o treime din reţea nu funcţiona. Stă foarte rău. Tocmai pentru asta există un infringement, pentru că nu măsurăm cum trebuie şi pentru că au fost depăşite nişte limite.”

Reprezentaţii Ministerului Mediului nu au răspuns dacă au în plan modernizarea staţiilor de măsurare a pulberilor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Tipurile de plastic care dăunează grav sănătăţii. Materialul se găseşte în pahare ori farfurii de unică folosinţă
VIDEO PROTVPLUS.RO