"E un mare talent!". Denisa, pianista geniala de 14 ani, care nu mai are bani pentru Conservator

30-09-2012 19:07


La 14 ani, o romanca se lupta pentru visul ei - sa devina o mare pianista. Denisa a intrat la Conservator in Italia la 11 ani, singura, cu media 10, dintre zecile de elevi inscrisi. 

Acum studiaza mai mult acasa, pentru ca nu mai are de unde sa plateasca taxele la scoala. Dar nu se lasa batuta si, invitata sambata seara, la un festival din Milano, a aratat lumii intregi cu cat talent a fost inzestrata.

La 14 ani, Denisa Curtasu a strans pana acum mai multe premii decat anii ei de viata. Remarcata de un profesor italian pe cand studia la Liceul de muzica din Targoviste, fetita a luat drumul strainatatii. A fost admisa la Conservatorul din Potenza prima pe lista, cu nota 10, si de 4 ani locuieste in Italia, unde a castigat numeroase concursuri.

Denisa Curtasu: "Cand interpretez o piesa la pian vreau ca toti din jurul meu sa se bucure alaturi de mine. Vreau ca visul meu de a deveni o mare pianista sa nu se termine aici. Vreau sa merg mai departe."

Micuta pianista isi incanta publicul la concerte sau la emisunile din Italia, la care este invitata frecvent. Pentru ea pianul are tot mai putine secrete si la festivalul de traditii si valori culturale romanesti de la Milano, a demonstrat inca o data asta.

Massimo Fiocchi Malaspina, director de cor: "Am cunoscut-o inainte de concert. E o persoana foarte umila, iar cand a inceput sa cante se vedea ca e profesionista la pian, degetele functioneaza perfect. E foarte matura din punct de vedere muzical."

Romulus Popescu, organizatorul festivalului: "Am ramas fara cuvinte, e un mare talent, cred ca va fi una dintre cele mai mari pianiste romance."

Putini stiu insa ca familia fetei se zbate in fiecare zi pentru supravietuire. Tatal si-a pierdut slujba, bunica este prea batrana s-o mai ajute, iar Denisa nu-si mai poate plati studiile.

Denisa Curtasu: "Momentan nu ma mai duc la Conservator tocmai pentru ca nu sunt bani, dar in Arezzo e o scoala de muzica care are conventie cu conservatorul din Rimini. Anul trecut am platit 1300 euro pentru inscriere, sa spunem ca costurile erau destul de mari, nu imi permiteam. Nici statul italian, nici cel roman vad ca nu pot sa ma ajute cu nimic."

Catalin Curtasu, tatal Denisei: "Problemele noastre sunt destul de mari... Eu pe Denisa o cresc singur de la 3 ani, cand mama a plecat in Spania si nu s-a mai intors. Incercam sa facem documentele si sa obtinem de la statul italian ajutor daca statul roman nu ne ajuta."

Dar, cand urca pe scena, Diana lasa toate grijile si necazurile deoparte, pentru pianul mult iubit.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO