O mama din Iasi a acceptat sa se sterilizeze, dupa ce a adus pe lume patru copii cu barbati diferiti

Dată publicare: 17-10-2012 19:17
Dată actualizare: 20-10-2012 04:13


Un caz controversat s-a inregistrat la Iasi. O tanara de 22 de ani, mama a patru copii, ajunsi in grija statului, a decis sa se sterilizeze la initiativa autoritatilor locale.

Asistentul social si primarul din localitate au venit cu aceasta propunere, iar fata a fost de acord sa suporte o interventie chirurgicala ca sa nu mai ramana insarcinata.

Milita Simovici are 22 de ani. Nu este casatorita si nu a mers la scoala. A adus pe lume patru copii cu barbati diferiti.

Cei mici sunt in grija statului, pentru ca ea nu are bani sa-i creasca. Si nici parintii n-o pot ajuta, pentru ca sunt saraci.

Pe Stefan, al treilea copil, l-a abandonat la nastere, la Maternitatea din Iasi. Baietelul a crescut si asteapta sa-l ia cineva acasa.

Asistentul social impreuna cu primarul au venit la tanara cu o propunere: sa fie sterilizata. Femeia a acceptat si si-a dat acordul in fata medicilor.

In Romania sterilizarea se poate face la cererea Directiei de Protectie a Copilului si cu acordul instantei, in cazul femeilor cu afectiuni psihice.

Pe de alta parte, orice femeie poate sa ceara o asemenea interventie, daca nu mai vrea sa aduca pe lume copii.

De asemenea, si autoritatile locale le pot pot recomanda sterilizarea femeilor cu o situatie materiala precara si multi copii, dar fara sa le oblige la aceasta interventie.

Aceasta strategie a autoritatilor locale este una controversata.

"Nu este moral sa vin eu sa ii spun sa isi faca sterilizare chirugicala, ii vorbesti de contraceptie, de metode hormonale, ii vorbesti despre sterilet, daca il accepta sau nu il accepta", spune un medic.

Cert este ca fara acordul femeii in cauza, nimeni nu are dreptul s-o oblige sa recurga la sterilizare.

Tags: sterilizare,


VIDEO PROTVPLUS.RO