Drumul bibilicilor si fazanilor de la fermele din Romania la abatoarele din strainatate, dupa care inapoi in tara
Pasarile, mai putin gustate, ajung tot mai des in farfuriile romanilor ca alternativa la puiul tot mai contestat. Si pentru ca exista cerere, incepe sa se diversifice si oferta.
In ultima vreme au aparut tot mai multe ferme de prepelite, bibilici si fazani. Ne lipsesc insa abatoarele, drept urmare pasarile sunt sacrificate in strainatate si se intorc in tara cu preturi mari.
Desi e doar cat un pumn, prepelita ar trebui sa se regaseasca in meniul nostru cat mai des, potrivit nutritionistilor. Si asta pentru ca are o carne sanatoasa, cu foarte putin colesterol. In o suta de grame de prepelita gasim doar 4,5 la suta grasimi si 134 de calorii.
Cererea e mare, dar fermierii nostri nu pot asigura necesarul pentru ca in tara avem doar un abator autorizat la Constanta. Cei mai multi isi infiinteaza fermele pentru oua.
Intr-o ferma exista aproape 4.000 de prepelite. Proprietarul a platit investitia din propriul buzunar. Ministerul Agriculturii nu ofera subventii pentru ca nu stie cum sa catalogheze aceste pasari.
In aceeasi situatie se afla si fazanii si bibilicile, pasari apreciate pentru carnea lor. In timp ce bibilica e importata din Belgia si Olanda, fermierii nostri trimit toti fazanii la export.
Asa ca ceea ce se gaseste pe rafturile magazinelor noastre costa destul de mult, in jur de 57 de lei kilogramul.