Statul ii pedepseste pentru inteligenta lor. Copiii autisti cu IQ mare nu primesc ajutor dupa 18 ani

Ultima actualizare: 26-02-2013 00:58

Legea romana isi bate joc de copiii diagnosticati cu autism. Cand implinesc 18 ani, sunt trecuti in acte ca sufera de schizofrenie, dar tot nu primesc ajutorul social, daca au o inteligenta peste medie.

Este si cazul lui Andrei, caruia statul i-a retras sprijinul cand avea cea mai mare nevoie, din cauza unui IQ prea mare.

De parca boala n-ar fi fost de-ajuns, odata cu majoratul, Andrei a primit vestea ca nu va mai fi ingrijit de un asistent platit de stat.

Asa ca tatal lui a fost nevoit sa renunte la serviciu, pentru a sta cu el si situatia lor a devenit tot mai grea.

In Romania, autismul este scos din grila de afectiuni ale adultilor, fiind pus numai in cazul copiilor. Cand cresc, acestia devin automat "schizofrenici".

Inainte sa fie declarati schizofrenici, tinerii cu autism sunt supusi testului IQ si in functie de rezultate, primesc sau nu asistenta. Cei mai multi insa au un IQ de peste 50, asa ca statul considera ca nu mai trebuie sa-i ajute cu nimic.

Andrei, de exemplu, rezolva puzzle-uri de mii de piese in timp record. Disperat, tatal lui a dat in judecata Directia de Asistenta Sociala.

Numai in judetul Iasi sunt 300 de copii diagnosticati cu autism. In cazul in care legislatia nu va fi modificata, cu totii vor trece prin aceleasi necazuri ca Andrei, cand vor implini 18 ani.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO