Dezastru intr-o comuna din Constanta. Zeci de case sunt inundate, iar localnicii dau vina pe cei de la barajul din zona
Este dezastru intr-o comuna din judetul Constanta. Mai multe case s-au daramat, dupa ce pamantul de sub ele s-a imbibat de apa.
Solul nu mai are stabilitate si este ca o mocirla. Totul, spun localnicii, dar si autoritatile, din cauza celor care administreaza barajul din zona, legat de Dunare. Angajatii ar fi dat drumul la prea multa apa din fluviu, iar gospodariile au inceput sa cada, una cate una.
Localnic: "Urmarea ceea ce vedeti acuma, oamenii au fost nevoiti sa se mute in alta casa, tot cu chirie. Iar ceea ce vedeti, casele de pe zona de balta vor avea aceeasi soarta."
Oamenii din Oltina care au gospodariile chiar langa lac au simtit la propriu cum pamantul se topeste sub ei. Doar o minune a facut ca nimeni sa nu fie ranit dupa ce locuintele lor s-au naruit ca niste castele de nisip.
Totul dupa ce, spun autoritatile, angajatii firmei care administreaza lacul si barajul ce il leaga de Dunare ar fi dat, anul trecut, drumul la apa din fluviu mai mult decat ar fi trebuit. Numai ca, in loc sa respecte cota din vechea autorizatie care era la 8 metri, ei ar fi ridicat-o la 10 metri.
Asa ca toate gospodariile din jurul lacului au probleme.
In doar cateva minute zidul acestei case s-a prabusit, iar proprietarii s-au salvat de sub daramaturi in ultima clipa.
Proprietar casa: "Prima data s-a daramat un perete, pe urma, la o saptamana, a cazut si al doilea."
Statia de pompieri a fost inundata. La fel si scoala din localitate unde zidurile au devenit ca un soi de tasnitori.
Stanica Batale, administratorul scolii din Oltina: "Panza e pana sus acum, e pana sus. Ea e mai sus decat asta, e mai sus. Ea acum uite cum tasneste, ca un robinet la autogara, poti sa bei apa. ia uitati-va cum bolboroseste, vedeti? Izvorul minunilor."
Problema cea mai grava este ca pana in primavara nivelul apei din lac nu poate fi scazut, pentru ca, dupa topirea zapezilor din ultima luna Dunarea este si ea umflata.