Deputatii vor sa-l faca, oficial, erou national pe Avram Iancu. Propunerile oamenilor: Mihai Viteazu, Cuza Voda si Vlad Tepes
De parca nu era deja, Avram Iancu va fi si oficial, erou national.
Deputatii au decis sa discute o lege in acest sens propusa de Crin Antonescu, desi presedintele le-a cerut sa se mai mediteze. Cand sa isi dea insa votul pentru ''Craisorul Muntilor" au realizat ca sunt prea putini in sala asa ca au amanat totul pentru urmatoarea sedinta.
Din Transilvania pana in Dobrogea sau Moldova, oamenii au auzit de Avram Iancu. Vor insa eroi locali, de pe meleagurile lor.
Barbat: "Pentru mine ar fi ceva din zona Moldovei. Pentru mine, Stefan cel Mare ar fi lux!"
Cuplu: "Nuuu, Vlad Tepes! Pai, nu-i din Moldova! Nu e dar i-ar trage pe toti in teapa
- Aaaa, nu! Eu zic Mihai Viteazu"
Barbat: "Eu as fi de acord si cu Avram Iancu"
Femeie: "Pe Cuza Voda, pentru ca-i prindea cu ocaua"
Cand colo tot cu ocaua mica au fost prinsi si deputatii, luni, care au lipsit de la sedinta in care legea lui Crin Antonescu si a lui Teodor Atanasiu trebuia votata.
Nu-s mari emotii, insa. Documentul ramane asa cum l-a scris senatorul liberal si cum a fost adoptat de Senat in aprilie 2014 si de Camera Deputatilor, un an mai tarziu.
Potrivit actului normativ "pentru cinstirea in mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824 - 1872), considerat cel mai mare erou national al romanilor din Transilvania, cu merite exceptionale in afirmarea identitatii si a drepturilor nationale pe teritoriul stramosesc, se confera fostului conducator al revolutiei romane din 1848 - 1849 din Transilvania titlul de 'Erou al Natiunii Romane'".
Presedintele Iohannis a cerut o reexaminare a textului in Parlament, spunand ca, potrivit Constitutiei, doar presedintele poate conferi titluri de onoare.
Iohannis, declaratie din 18 martie 2015: "Fata de continutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de "Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu (...) urmeaza sa aveti in vedere si incidenta dispozitiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constitutia Romaniei republicata, care stipuleaza prerogativa exclusiva a Presedintelui Romaniei de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de catre Prim-ministru, si nu Parlamentului, prin lege.)
Parlamentariii au facut un raport de respingere a examinarii asa ca legea se intoarce la Iohannis in forma initiala.