Demonstrație de tuns oile și prelucrare a lânii, la Sibiu. Turiștii au fost încântați
Demonstraţie inedită la muzeul Astra din Sibiu. Ciobanii din Mărginime au fost invitaţi să arate cum îşi tund oile. De cealaltă parte, soţiile lor au făcut o demonstraţie despre cum se prelucrează lâna.
Vizitatorii, localnici sau turişti, au avut prilejul să ajute la toate aceste activităţi şi să înveţe câte ceva.
Nea Marin din Răşinari, oier cu experienţă, explică pe îndelte curioşilor cum se tunde o oaie, chiar dacă e mai nărăvaşă uneori. Totul fără grabă, să nu fie rănit animalul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Marin Vasiloiu: ”Se face manual, cu foarfeci. Totul la mână, uitaţi. Vedeţi aici. Se face greu? Foarte greu că trebuie să stai aplecat, te doare spatele. Oaia câte una e mai rea, mai nărăvaşă. Asta e cuminte. Până în prezent, e cuminte."
Lâna trece la spălat, apoi este întinsă pe gard la uscat, iar de aici trebuie scărmănată şi toarsă.
Turiștii sunt încântaţi de ceea ce descoperă pe uliţele înverzite din muzeu.
„Bunica avea război de țestut, țesea şi în lungile zile de iarnă mai stăteam şi o ajutam. Mai ieşea de o bomboană, mai de un biscuite. Cam aşa erau timpurile.”
Muzeografii şi ciobanii au explicat de ce lâna este un material de calitate: ține cald- iarna, răcoare-vara şi îşi păstrează proprietațile şi când se udă.
În popor se spune că lâna tunsă în mai nu va fi mâncată de molii, iar hainele făcute din acestă lână vor fi trainice.