Degradarea demografica aduce Romania la nivelul anului 1966. Prognoza e sumbra: cati vom fi in 2050
Ne-am intors in urma cu 46 de ani. In 1966 numaram tot 19 milioane de suflete. Se observa insa si intoarcea unui procent de locuitori catre mediul rural.
VEZI AICI HARTA INTERACTIVA PE JUDETE - DINAMICA DEMOGRAFICA 1992 - 2002 - 2011
Asta din cauza conditiilor economice, dar si pentru ca in zonele rurale s-au dezvoltat proiecte rezidentiale.
De acum, e oficial. Romania parcurge un declin demografic periculos. In ultimii 10 ani, am pierdut 2, 6 milioane de locuitori.
Motivele principale sunt migratia externa continua, dar si sporul natural negativ. Starea natiunii s-a degradat. Tot mai multi oameni mor si tot mai putini copii se nasc.
In urma cu 46 de ani erau 19, 1 milioane de locuitori, dintre care peste 60% locuiau in sate si comune. La recensamantul din martie 2002 , tara numara 21,6 milioane de suflete si deja proportia celor care s-au mutat la oras trecea de jumatate.
Iata insa ca in anul 2011 recenzorii au numarat doar 19 milioane de cetateni in interiorul tarii, carora li s-ar putea adauga cel mult o jumatate de milion de persoane care in momentul recensamantului erau in strainatate pentru o perioada scurta.
Dar unde au disparut totusi romanii?
Cei mai multi, adica peste doua milioane sunt la munca in occident. Discutam in special despre oameni in putere, care daca ar fi ramas in tara erau someri. Acum lucreaza pentru altii dar ajuta la cresterea economica, trimitand bani acasa.
Plecarea lor a golit multe orase, inclusiv Bucurestiul. In capitala se remarca scaderea cu un sfert de milion a populatiei municipiului. Cu 1,7 milioane de locuitori coboara in clasamentul european al capitalelor.
Acest fapt poate modifica politica de extindere a multinationalelor care isi dezvolta afacerile in functie de cati clienti ar putea avea intr-o anumita zona.
Scaderea populatiei va influenta si sistemul politic din Romania. Numarul parlamentarilor ar trebui sa scada cu 78. Ca sa nu mai vorbim de numarul consilierilor din fiecare primarie.
Sa nu uitam nici de sporul natural negativ. Declinul demografic alarmant a fost semnalat de sociologi de ani de zile. Oamenii nu mai au curajul sa devina parinti, din cauza situatiei economice.
In perioada 2002 -2011 au venit pe lume, in Romania, 2,1 milioane de copii si au decedat 2,5 milioane de adulti, ceea ce inseamna o scadere naturala de peste 400.000 de locuitori in aproape un deceniu.
Datele provizorii ale recensamantului arata, printre altele, si un nou fenomen. Creste migratia dinspre orase catre sate. Unii din cauza conditiilor economice au lasat apartamentele de bloc si s-au mutat din nou in casele parintesti de la tara. Altii au profitat de boomul imobilar si s-au instalat in zonele rezidentiale.
Se observa si lucruri bune. Fata de recensamintele din ultimii 20 de ani conditiile de trai s-au imbunatatit. Mai ales in ce priveste situatia locativa. Adica numarul de camere de locuit a crescut fata de 1992 , la fel si suprafata medie, cu aproximativ 13 mp.
Perspectivele Romaniei in privinta demografiei nu sunt deloc optimiste, spun sociologii. Prognozele arata ca in 2050, Romania va numara doar 16 milioane de persoane.