"Cumpara romaneste!" Autoritatile vor sa salveze marfa autohtona

Dată publicare: 19-10-2010 00:00
Dată actualizare: 01-11-2012 10:49


Sa vedem mult mai multe produse romanesti pe rafturile marilor magazine. Este dorinta autoritatilor care au primit bani europeni pentru promovarea alimentelor autohtone. Dupa ce vor fi certificate, produsele vor purta sigla "Cumpara romaneste".

Daca nu ne miscam repede, produsele romanesti vor fi o raritate in lanturile de supermarketuri.

Producatorii romani spun ca au ajuns sa isi vanda tot mai mult produsele doar in piete si la marginea drumului. Temerea lor este sustinuta de un studiu al Consiliului Concurentei care arata ca tot mai multe produse romanesti sunt vandute in marile magazine.

Culmea in tara merelor cumparam mai ales produse din import. Si situatia e asematoare si la celelalte produse, iar cantitatile vandute scad de la un an la altul.

Deocamdata, in hipermarketuri cateva produse autohtone sunt semnalizate cu tricolorul romanesc. Consumatorii spun ca le prefera pentru ca sunt mai sanatoase.

La randul lor marile magazine spun ca fermierii romani nu pot asigura continuitate in livrari.

Incurajarea produselor romanesti nu este la prima tentativa. Primul program de acest fel a fost lansat in anul 2000, dar cel de astazi, finantat cu 1 milion de euro promite sa creeze locuri de munca si sa tina profitul de pe urma vanzarilor, in Romania.

Produsele incluse in program vor avea aceleasi insemne pentru a fi usor de recunoscut pe raft, insa lupta cu importurile va ramane principalul obstacol..

Guvernul a primit finantare europeana de 2 milioane de euro si pentru Barometrul Preturilor prin care fiecare cumparator poate compara pretul produselor din intreaga tara. Il vom avea la dispozitie in 2011.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO