Cum s-au asigurat familiile din Oradea ca vor consuma doar legume crescute ca in gradina bunicilor
Cateva zeci de familii din Oradea s-au asigurat printr-un contract ca vor avea la masa legume bio, proaspete, crescute ca in gradina bunicilor.
Produsele le sunt aduse de un legumicultor, care s-a angajat sa nu foloseasca ingrasaminte chimice in cultivarea acestora.
Neobisnuita este, insa, intelegerea, dintre producator si beneficiari: acestia din urma i-au finantat dinainte productia, ca sa fie siguri ca nu vor ramane fara zarzavaturi proaspete in oala.
Liviu Negrescu are o locuinta modesta in satul Tamasda, chiar la limita dintre judetele Bihor si Arad.
Este, deocamdata, singurul legumicultor care a batut palma cu 20 de clienti cu care a incheiat un parteneriat reciproc avantajos.
Clientii i-au dat 200 de lei in avans, bani cu care taranul si-a amenajat o gradina de zarzavaturi, si-a cumparat o instalatie de irigare si a inceput sa cultive legume in sistem "bio".
In schimbul banilor, fiecare dintre investitori primeste acum saptamanal cate o plasa de produse proaspete.
Agricultorul si sotia lui pregatesc cu migala fiecare leguma in parte.
Ultima livrare a fost de ceapa, usturoi, marar, patrunjel si dovlecei.
Ideea a apartinut Asociatiei pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti si pentru moment are titlu de experiment.
Daca primii clienti vor recomanda sistemul si la sfarsitul toamnei, sunt toate sansele ca in anul ce vine numarul de contracte de acest fel sa se dubleze.