Cu "Prima casa" poti cumpara a doua casa. Vezi noutatile programului


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 08:07
Data publicarii: Miercuri 30 Martie 2011 16:59
Categorie: Stiri Sociale

Vesti bune pentru cei care vor sa-si cumpere o locuinta. Guvernul a decis sa reduca la jumatate garantia statului la "Prima casa", iar persoanele care detin case de maxim 50 mp pot fi incluse in program.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul "Prima Casa", astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi. Modificarea programului "Prima Casa" a fost decisa in sedinta de miercuri a Guvernului, a anuntat premierul Emil Boc.

Cele mai importante noutati

• Executivul a decis ca si persoanele care in prezent detin o casa in suprafata utila maxima de 50 metri patrati si care doresc un confort sporit sa poata accesa credite prin acest program pentru cumpararea unei noi locuinte.

• Surse oficiale au declarat ca a fost eliminat criteriul limitei de varsta, astfel incat programul "Prima Casa" sa poata fi accesat si de alte persoane decat tinerii in varsta de pana la 35 ani.

Programul Prima Casa se schimba

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

Ce ramane la fel?

NU vor fi modificate plafoanele privind avansul perceput la contractarea creditului, dobanda imprumutului si cuantumul garantiei.

"Bancile au la dispozitie trei luni pentru a participa la acest program, iar regula va fi «primul venit, primul servit». Intre banci va fi posibil transferul protofoliului de garantii", a spus Boc.

Rata la "Prima Casa"

Creditele acordate prin programul Prima Casa au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
 

Cei care au o garsoniera si-ar putea lua un apartament cu Prima Casa
Programul
VIDEO PROTVPLUS.RO