Cozi nesfarsite. O femeie a lesinat la Casa de Asigurari, in Bucuresti

Dată publicare: 19-01-2011 00:00
Dată actualizare: 20-10-2012 15:26


O femeie a lesinat la coada la Casa de Sanatate Bu...
Coada la Casa de Sanatate Bucuresti pentru a 3-a z...
Cozi nesfarsite. O femeie a lesinat la Casa de Asi...

UPDATE: O femeie in varsta de 60 de ani si-a pierdut cunostinta, dupa 4 ore de stat in frig. A fost nevoie de interventia SMURD mai ales ca persoana era bolnava de diabet.

 

De cand a fost repornit sistemul informatic, sute de oameni stau la coada zilnic in fata ghiseelor asteptand sa primeasca sau sa depuna diverse adeverinte.

Femeia care a lesinat a primit ingrijiri in incinta Casei de Santate dupa care a fost transportata la spital. Din pacate, doamna n-a reusit sa depuna acele documente asa ca va fi nevoita sa revina la cozile din zilele urmatoare.

Asta pentru ca angajatorii mai au la dispozitie 5 zile sa depuna listele cu angajatii carora le-a fost platita taxa la sanatate, 27 ianuarie fiind termenul limita.

Solutii alternative

Trebuie spus ca aceste acte se pot trimite prin posta, cu confirmare de primire iar CASMB va lua in considerare data la care a fost pus plicul la posta si nu data la care ajunge.

Exista de asemenea si varianta online, oamenii avand nevoie doar de o parola de la Casa de sanatate si evitand astfel cozile pentru o stapila pusa de angajata la ghiseu.

Purtatorul de cuvant al CASMB, Cristina Calinoiu, a declarat ca cele 11 ghisee la care pot fi depuse declaratii au fost impartite. Astfel, doua ghisee sunt pentru angajatorii care au peste 120 de declaratii, opt sunt pentru persoanele care au intre doua si zece declaratii, iar un ghiseu este pentru cei care au o singura declaratie.

Ea a precizat ca niciodata nu au fost date amenzi angajatorilor care au depus un fisier cu declaratii defect, dar au putut face dovada ca au platit contributiile pentru angajati.

Va reamintim, activitatea a fost reluata la toate casele de asigurari din tara luni dimineata, dupa ce a fost suspendata miercuri, pentru ca Sistemul Informatic Unic Integrat s-a stricat si a blocat activitatea institutiei.

Cati asigurati sunt in Romania

8,28 milioane de persoane platesc contributia la sanatate. 4,98 milioane sunt salariati si 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate. De asemenea, 2,1 milioane de persoane au pensii intre 740 si 1.000 de lei si platesc din 2011 5,5% contributia la sanatate, iar 0,9 sunt someri, agricultori, au asigurare facultativa sau sunt persoane fara venit.

In Romania sunt 10,8 milioane de persoane care nu contribuie la asigurarile de sanatate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei si 3,1 milioane de persoane cuprinse in legi speciale.

Softul de la CNAS a fost repus in functiune. S-au facut peste 9000 de teste

Tags: casm, aglomeratie,


VIDEO PROTVPLUS.RO