Clasă cu mucegai, într-un liceu din Buzău. Reacția conducerii școlii

Dată publicare: 05-02-2019 17:02
Dată actualizare: 05-02-2019 19:33


400 de elevi ai unui liceu tehnologic din Buzău sunt în pericol să nu mai poată învăța din cauza condiţiilor în care se află sălile de curs. În timpul unor lucrări de amenajare, profesorii au descoperit că tinerii studiau într-o clasă plină de mucegai.

În acelaşi loc, anul trecut, un tavan de rigips s-a prăbuşit după ce o profesoară a încercat să fixeze un videoproiector.

După incidentul de anul trecut când un proiector s-a desprins din tavan şi a căzut, profesorii au solicitat efecuarea unor reparaţii în clasa respectivă. Muncitorii au descoperit mucegai, igrasie şi condens, condiţii improprii pentru efectuarea cursurilor.

Narcisa Dasu, directorul Liceului Tehnologic Costin Neniţescu: Au fost mai multe întâmplări care mi-au dat de gândit,1 căderea tavanului din sala P7 şi după ce a căzut ne-am uitat cu mare atenţie ce s-a întâmplat şi am descoperit mucegai foarte mult pe tavan/şi în al doilea rând s-au plâns elevii de miros.

Ion Popescu, muncitor: Am găsit mucegai, mizerie, şoareci, mucegai, parchetul putred. Noi de abia l-am scos de aici cu măşti, mecegaiul e periculos la copii mai ales.

Cum mai sunt doar câteva zile până la începerea noului semestru şcolar, cadrele didactice vor intra la ore abia după ce o echipă de control de la direcţia de sănătate publică va face o anchetă.

Cristina Ungureanu, directorul executiv DSP Buzău: Au constatat că într-adevăr condiţiile de mediu nu sunt conforme, au lăsat termene de remediere urmând a se merge într-un re-control. Se va dirija cumva procesul de învăţământ în alte săli de clasă sau vedem cum luăm legătura cu conducerea liceului şi vom vedea cum îşi pot organiza timpul de învăţământ.

Clădirea în care au fost mutaţi din toamnă elevii liceului "Costin Neniţescu" aparţine primăriei Buzău. Edilii spun că la data transferului elevilor deficienţele erau ascunse de lucrările de igienizare care au fost făcute înainte de mutare.

Ionuţ Apostu, viceprimar Buzău: În toamna acestui an s-au făcut doar lucrări obişnuite de igienizare dar/astfel de intervenţii pot fi catalogate vicii ascunse,nu ştia nimeni că sub stratul de parchet laminat se afla un alt strat de parchet care este plin de mucegai.

De la începutul anului şcolar elevii au învăţat în sălile în cu mucegai şi igrasie. Medicii spun că cei care stau în astfel de încăperi se expun unor riscuri.

Angela Magdrag, medic de familie: Principala afectare pe care o dau este cea respiratorie pentru că odată inhalaţi aceşti spori acţionează asupra mucoasei respiratorii pe care iniţial o irita dând strănut,tuse uşoară dar prin expunere prelungită poate să duce la pneumonie,bronşite cronice,la sinuzite.

Liceul tehnologic "Costin Neniţescu" funcţionează din toamnă în clădirea altui liceu din oraş în 12 clase, 8 clase comune cu celalat liceu şi 4 clase administrate de primărie. De anul viitor este posibil ca cele două licee tehnologice să fie comasate.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO