Ce avantaje au elevii care merg la şcolile profesionale. "Cu liceul nu faci nimic"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 25 Iunie 2018 18:58
Categorie: Social

Contrar opiniei generale, copiii de la școlile profesionale nu sunt cei mai slabi pregătiți și nici cei mai leneși. Și dacă își văd de treabă, nu ramân cu toții la munca de jos.

Ne demonstrează absolvenții primelor promoții de învățământ dual. Mulți au făcut liceul, la seral, iar acum sunt studenți. Cel mai important este că știu ce vor să învețe, pentru că nu i-au împins părinții de la spate.

Alexandru a terminat şcoala profesională acum 4 ani şi după absolvire s-a angajat la o fabrică de componente auto. În acelaşi timp, s-a înscris la seral şi după ce l-a terminat a mers la facultate iar asta l-a ajutat să avanseze la serviciu.

"Am avut un pic de gândit la sfârşitul profesionalei. Văzându-te angajat direct şi muncind şi făcându-ţi banii eşti un pic în impas dacă să-ţi continui studiile. Dar m-am hotărât să le continui şi chiar a meritat. Acum din producţie lucrez în departamentul de calitate”, spune el.

Ştefan a avut acelaşi parcurs iar acum este student la robotică. Când s-a înscris la scoala profesională, părinţii lui s-au temut că va rămâne muncitor. El le-a dovedit însă că poate să ajungă inginer. "Au avut o gândire negativă deoarece şcolile profesionale sunt văzute diferit faţă de liceele normale. Se termină decât în clasa a 11-a şi nu puteai decât să continui la seral, pierzând mai mulţi ani."

Ca să înveţe o meserie, Claudiu s-a mutat din Vaslui la Braşov. Acum se pregăteşte de bacalaureat şi după absolvire vrea să se înscrie la facultatea de inginiere mecanică. "O şcoală profesională îmi dădea ocazia să am un loc de muncă după ce termin o şcoală. Altfel cu liceul...nu prea faci nimic acum. Acum eu lucrez în producţie. Dacă aş termina o facultate aş avea ocazia să lucrez undeva la birouri."

Daniela Croitoru, Director Adjunct Şcoala Profesională Braşov: "Elevii care urmează scoala profesională ştiu ce vor, ştiu ce vor de la viaţă. Ei s-au gândit şi probabil s-au sfătuit cu părinţii că este una ca să fii la 17 sau 18 ani cu carte de muncă, să ai un salariu."

Pentru următorul an şcolar în învăţământul profesional, în toată ţara, sunt disponibile aproape 40 de mii de locuri.

Au renuntat la diploma de Bac si au invatat meserii in scolile profesionale. Cat poate castiga un bucatar sau un mecanic auto
Au renuntat la diploma de Bac si au invatat meserii in scolile profesionale. Cat poate castiga un bucatar sau un mecanic auto
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ionuț
Motivul pentru care tinerii români se desprind greu de casa părintească. Argumentul lui Ionuț
Școli din Capitală, înfrumusețate de artiști stradali: ”Într-o prima fază oamenii au fost reticenți”
Vinul fiert, vedeta sărbătorilor de iarnă. Cele mai căutate reţete în preajma Crăciunului
Jocul de-a Moș Crăciun Secret i-a cucerit pe români. Bucuria pe care o puteţi aduce unui coleg
Un prahovean îl invită pe Papa Francisc în România. Problema pe care o are cu autoritățile
Fetița jandarmeriței ucise pe ”trecere” are nevoie urgentă de ajutor pentru tratament
mos craciun
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință