Caii din hergheliile romanesti dispar pe capete, cu sprijinul autoritatilor


Ultimul update: Duminica 06 Mai 2012 17:12
Data publicarii: Sambata 28 August 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Din cauza crizei, hergheliile risca sa devina istorie in Romania. Crescatorii de cai spun au ajuns cu banii la fundul sacului, de cand guvernul a taiat subventiile.

La herghelia de la Jucu, in judetul Cluj, sunt 31 de cai. De cand s-au taiat subventiile proprietarii isi fac griji pentru viitor.

Una dintre solutiile gasite de proprietarii de la ferma de la Jucu pentru a supravietui in aceasta perioada de criza este calaritul de agreement.

Si la Satu Mare proprietarii hergheliilor se lupta sa-si salveze afacerile. De exemplu, in localitatea Botiz sunt 21 de cai de rasa, iar proprietarii cauta in disperare solutii pentru a-i putea ingriji.

Nici hergheliile de stat nu o duc mai bine. La Radauti, unde sunt 285 de cai, se primesc subventii doar pentru 105.

Cheltuielile cu intretinerea unei cabaline se ridica undeva la 10-12 milioane lei pe luna, fara a participa la competitii. Categoric nu este o activitate profitabila, spun pasionatii.

In speranta ca lucrurile se vor schimba, crescatorilor de cai de la noi nu le ramane, deocamdata, decat sa se uite cu regret catre colegii lor de breasla de peste hotare care sunt incurajati de stat sa-si dezvolte afacerile.

Tags: cai, calarie, herghelii,

Expozitie cabalina: Lipitanii sunt vedete la Galati
Herghelia de la Beclean, judetul Bistrita
Herghelie uitata de lume, la Galati
VIDEO PROTVPLUS.RO