A reusit sa supravietuiasca tuberculozei, dar acum primeste 8 lei pensie lunara. Legea TBC zace de un an in Parlament


Ultimul update: Marti 13 Iunie 2017 06:51
Data publicarii: Sambata 10 Iunie 2017 19:46
Categorie: Stiri Sociale

Statul roman a decis ca o tanara care a fost bolnava de tuberculoza, pensionata pe caz de boala, ar trebui sa supravietuiasca o luna cu 8 lei. Atat primeste bolnava pensie pentru ca nu a apucat sa munceasca prea mult.

Ca sa schimbe conditiile in care sunt diagnosticati si tratati acesti pacienti, voluntarii au depus la Parlament legea tuberculozei. A trecut insa un an de atunci si ea nu a fost dezbatuta.

Aceasta tanara povesteste calvarul prin care trece de cand a fost diagnosticata cu tuberculoza. Multi dintre cunoscuti evita intalnirile cu ea, chiar daca s-a vindecat. A avut o forma grava de TBC, si-a pierdut slujba si pentru ca lucrase doar 4 ani, primeste doar 8 lei pe luna pensie de boala.

''Este foarte greu sa iti sustii o alimentatie ca sa iti poti inghiti acest tratament. Absolut nimic nu iti poti lua cu 8 lei. A fost foarte greu, ai mei au facut 4 credite bancare cat timp eu am rezistat acestui tratament."

Tanara este victima de doua ori. Odata pentru ca s-a imbolnavit de TBC, cand boala in cele mai multe state europene a fost eradicata de multa vreme, si inca o data pentru ca nu primeste ajutor financiar de la stat.

In prezent, un bolnav de tuberculoza poate avea concediu medical 6 luni, perioada pe care o poate prelungi pana la 1 an. In acest timp, primeste salariu si ii este decontat tratamentul. Insa, daca nu s-a vindecat dupa aceasta perioada este pensionat pe caz de boala. Si primeste foarte putini bani, daca nu are vechime in munca.

Anual 12 mii de persoane se imbolnavesc de tuberculoza in Romania. 3 dintre ele isi pierd viata in fiecare zi. Din pacate multi dintre cele care supravietuiesc sunt marginalizati de societate si obligati sa se pensioneze chiar daca boala s-a vindecat.

Asta pentru ca un bolnav de TBC nu mai este primit sa se angajeze de teama ca ar transmite virusul, cu toate ca odata vindecat, pacientul nu mai este contagios.

Acum un an a fost depusa la Parlament Legea Tuberculozei, care sa reglementeze aceasta situatie si sa-i ajute pe bolnavi.

Pentru ca proiectul de lege bate pasul pe loc, reprezentantii Asociatiei Pacientilor cu Tuberculoza au lansat o petitie online pentru a strange cat mai multe semnaturi astfel incat parlamentarii sa isi indrepte atentia si asupra acestor pacienti. Petitia poate fi gasita pe site-ul campaniamea.de-clic.ro.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO