4 copii si un adult, muscati de capuse: au boala Lyme si sunt in pericol

Ultima actualizare: 03-11-2012 11:22

Este o boala periculoasa care poate ataca inima, articulatiile, ochii sau creierul. In ultimele doua saptamani, sute de romani au ajuns la medic pentru c-au fost intepati de capuse.

Muscatura de capusa nu este intotdeauna dureroasa, iar unii pacienti au o pata rosie in zona afectata. Medicii ii avertizeaza ca trebuie sa vina urgent la control, altfel risca sa ajunga la encefalita.

In aceasta perioada, camerele de garda sunt pline de pacienti intepati de capuse.

In Bacau 4 copii si un adult, veniti la spital cu greata, varsaturi, ameteli si dureri mari de cap, au fost diagnosticati cu boala Lyme, o boala transmisa de capusa.

In ultimii 10 ani, medicii au identificat peste 8.000 de romani afectati de boala Lyme. Maladia seamana in primele trei zile cu o gripa. Netratata, poate genera complicatii grave, inclusiv la nivel cerebral.

Masuri de prevenire a muscaturilor de capuse

Capusele sunt insecte parazite care traiesc pe corpul animalelor si se hranesc cu sangele acestora. Acestea traiesc in vegetatia padurilor si a parcurilor, perioada maxima de activitate a lor fiind martie - octombrie.

Medicii recomanda oamenilor sa evite contactul cu aceste inspecte, avand in vedere bolile grave pe care le pot transmite.

Astfel, persoanele care fac excursii in zone cu multa vegetatie ar trebui sa poarte pantaloni lungi, bagati in ghete si sa nu stea direct pe iarba.

Cei care merg in calatorie impreuna cu animalele de companie (caine) ar trebui sa controleze aceste animale pentru a vedea daca acestea au fost sau nu infestate. In cazul in care cainele are capuse, acesta trebuie indepartate cu mare grija cu ajutorul unei pensete, niciodata cu mana, spun medicii.

Cum se indeparteaza o capusa de pe piele

Utilizati o penseta cu brate fine pentru a putea apuca capusa cat mai aproape de piele.

Trageti in sus capusa cu o miscare sigura.

Dupa indepartarea capusei curatati pielea cu apa calda si sapun.

Aruncati capusa moarta in containerul de gunoi menajer.

Nu zdrobiti corpul capusei.

Evitati ca gura capusei sa ramana in piele, intrucat pot aparea iritatii locale si infectii secundare.

Daca ati zdrobit corpul capusei accidental curatati zona cu apa calda si sapun sau alcool

Nu trebuie utilizate petrol, oja, chibrituri aprinse sau alte substante chimice pentru indepartarea capusei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO