100.000 de români, trimişi în somaj de Covid-19: "Acum mai iei şi salam de 2 lei!"

08-05-2020 19:40


De când a început starea de urgenţă, numărul şomerilor a crescut în România cu aproape 100.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Iar vestea proastă este ca oamenii nu au nici cea mai mică speranţă să-şi găsească un loc de muncă în viitorul apropiat. Mai ales că mulţi dintre ei au nevoie de recalificări. ,,Este nevoie de investiţii urgente în educaţie şi digitalizare'', atrage atenţia comisarul european pentru Muncă, Nicolas Schmit, într-o declaraţie pentru Știrile Pro TV.

Petruța are 41 de ani şi doi copii de crescut. De când s-au înrăutăţit lucrurile şi în România a rămas fără loc de muncă. Lucra la o patiserie care s-a închis odată cu declasarea stării de urgenţă. Are noroc cu nişte voluntari care vin să i aducă mâncare săptămânal.

Petruța Răducanu: "S-a mai întâmplat de am rămas fără serviciu, nu a durat o săptămână şi ne-am găsit imediat. Acum de când e cu Covidul, chiar nu putem absolut nicăieri. Sunt de plată şi facturi, şi utilităţi care de două luni nu sunt plătite şi nu ştiu ce o să facem. Facem o pâine în casă şi... foarte mulţi cartofi!"

La 49 de ani, Marian lucra în construcţii. Şi el a fost dat afară de la serviciu.

Marian Bercenaru: Era bine, puteai să ţi mai iei un papuc, un pantof, o bucată de carne din aceea de muşchi, acum mai iei şi salam de doi lei!
Reporter: Ce vi s-a spus? De ce v-a dat afară?
Marian Bercenaru: Din cauza corona asta sau ce este...! nu am mai avut ce să mai facem..

Peste 80 de familii trăiesc acum doar cu ajutorul Fundaţiei ,,Protagonişti în Educatie''.

Diana Marita, reprezentantul Fundaţiei: "Sunt speriaţi, dezorientaţi, nu reuşesc să gestioneze singuri această situaţie dificilă".

De când a început starea de urgenţă, sunt peste 100.000 de companii care au ales să facă disponibilizări. Sunt cu aproape o treime mai mulţi oameni care şi-au pierdut locul de muncă în acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că din iunie statul vrea să vină în ajutorul firmelor care vor să-şi reia activitatea şi să facă angajări şi va suporta o parte din costurile salariale ale companiilor.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Cel mai probabil, în această plajă, între 35 şi 45% va fi sprijinul acordat.

Totuşi, spre deosebire de Italia, Franţa sau Spania, România are o rată a șomajului de doar 4,6%. Comisarul european pentru Muncă, Nicolas Schmit, atrage atenţia, însă, că avem nevoie urgent de investiţii, în special în digitalizare.

Nicolas Schmit, comisar european pentru Locuri de Muncă şi Drepturi Sociale : Va dura între un an şi doi ani ca să revenim la situaţia pe care o aveam înainte de criză. Dacă nu investiţi acum, problemele vor fi şi mai mari în viitor. Şi aici nu mă refer numai la investiţii în infrastructura, în echipamente, dar mai ales în oameni, în educaţie. Calificari, calificări digitale. România chiar este în urmă în ceea ce primeşte digitalizarea.

Dumitru Costin, preşedinte BNS: Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de 1.000 de miliarde care vor fi bani pentru finanţarea de proiecte de anvergură. E România în stare să mănânce cât mai mult din acest tort uriaş care se pune pe masă?

Între timp, cei care au rămas fără loc de munca au nevoie de ajutorul nostru. De exemplu, printr-un sms la 8844, cu mesajul ,,AJUT'', puteţi dona 2 euro către Fundaţia Protagonişti în Educaţie care sprijină zeci de familii sărmane.

VIDEO PROTVPLUS.RO