Anchetă penală față de șoferul care a condus mașina cu un bebeluș în brațe.

 

Acesta a fost identificat de polițiști cu ajutorul unor imagini publicate pe internet în care se vedea cum merge pe un drum din Brezoi, Vâlcea, cu bebelușul în fața parbrizului. Chiar atunci, mașina trecea peste un pod și bărbatul a controlat direcția autoturismului, cu genunchiul.

 

Ce au descoperit polițiștii după ce au vizionat un filmuleț cu șoferul și bebelușul lui
 

În imagini se vede cum bărbatul ţine bebeluşul în mâini şi îl apropie de volan. În tot acest timp controlează maşina cu genunchiul. Cineva filmează totul pe bancheta din spate. Posibil chiar mama, care a și postat videoclipul pe o rețea de socializare.

Se pare că bărbatul se afla pe un drum național și trecea peste un pod. Cu ajutorul imaginilor, poliţiştii au reuşit să îl identifice şi l-au chemat la audieri.

Din păcate, numai în 2021, 63 de copii din România, pasageri în maşini, au murit în accidente auto.
 

Ce se întâmplă când copiii nu sunt transportați corespunzător în mașină 
 

Atunci când un copil este ţinut în poală de părinte pe scaunul din faţă, la o frânare puternică, bebeluşul poate să scape din braţe şi să se lovească de bordul maşinii.

La fel se întâmplă şi cu minorii care stau pe scaunul din spate fără dispozitive omologate. Sunt propulsați în partea din faţă a maşinii cu aceeaşi viteză pe care vehiculul o avea în momentul deplasării.

Potrivit legii, copiii mai mici de trei ani nu pot fi transportaţi în maşină dacă aceasta nu este echipată cu sisteme de siguranţă. Excepţie fac vehiculele destinate transportului public sau taxiurile.

Copiii nu au voie pe scaunul din faţă. Copiii mai scunzi de 135 de cm pot fi transportaţi în maşină doar dacă sunt fixaţi în scaune speciale. Iar cei care sunt mai înalți pot sta în aceste scaune şi cu centura de siguranţă reglată, astfel încât să nu treacă peste gât sau faţă.
 

Ce pedepse riscă bărbatul
 

Pentru imprudenţa de care a dat dovadă, bărbatul riscă o amendă de până la 725 lei, echivalentul a cel puţin două scaune de bebeluşi.

Polițiștii au sesizat Protecţia Copilului, lucru ce i-ar putea aduce şoferului un dosar penal.

Numai de la începutul anului, poliţiştii rutieri au amendat peste 2.000 de şoferi care transportau copii fără centură de siguranţă ori scaune omologate.