Cazul copilului de 7 ani si 9 kg din Baia Mare. De ce au intervenit autoritatile atat de tarziu

Dată publicare: 07-06-2013 13:03
Dată actualizare: 10-06-2013 06:46


Ani de zile, un baiat de 7 ani din Maramures a fost in pericol, insa angajatii Directiei pentru Protectia Copilului nu s-au grabit sa-i vina in ajutor.

Intr-un final, dupa ce o vecina i-a anuntat, au intervenit si l-au luat din casa mamei sale. Este subnutrit si cantareste doar 9 kilograme.

Mama lui sufera de o boala psihica si in urma cu trei ani si-a abandonat un alt copil, o fetita, in maternitate. In ciuda acestui fapt, nimeni nu a verificat in ce conditii traieste baietelul. 

La 7 ani, Cristian cantareste doar 9 kilograme. Cand a ajuns joi seara la Spitalul Judetean din Baia Mare, a fost imediat conectat la perfuzii. Chiar si medicii de la camera de garda, care vad zilnic suferinte cumplite, au ramas uluiti cand s-au uitat la trupul copilului.

"Cu handicap locomotor destul de sever, malnutrit, la varsta de 7 ani el ar fi trebuit sa aiba 25 de kilograme, el are 9 kilograme", spune dr. Irina Maties, Spitalul Judetean Baia Mare.

Abia de cateva zile, dupa ce o vecina a anuntat autoritatile, asistentii sociali de la primaria din Viseu, au mers acasa la mama copilului. Tatal l-a parasit imediat dupa nastere, iar baiatul si mama lui traiau in conditii cumplite, intr-o saracie lucie.

Cel mic era hranit rareori, numai cu resturi gasite prin gunoaie. Intr-o casa ce sta sa se darama, stau 11 persoane, 6 copii si 5 adulti.

Cum a fost insa posibil ca angajatii de la Protectia Copilului sa nu afle atatia ani de acest caz grav? Mai ales ca stiau ca mama lui Cristian isi mai parasise, acum trei ani, o fetita in maternitate si sufera de probleme psihice. Sefii institutiei ridica nepasatori din umeri. Nu au suficient personal.

"Pe judetul Maramures lucram 6 oameni, in conditiile in care in anul 2012 am avut 354 de cazuri noi semnalate. DGASPC nu se poate transforma intr-o masura captatoare a problemelor din judet. Maine la Viseu acea familie va fi tot in situatie de risc", spune Raoul Dromaretchi, Directia pentru Protectia Copilului Maramures.

In acest caz socant se va implica si politia, care o va cerceta pe mama pentru neglijenta. Femeia risca sa fie decazuta din drepturile parintesti si chiar sa ajunga dupa gratii pentru modul inuman in care si-a tratat propriul copil.

Acum, spun medicii, va trece mult timp pana cand Cristian isi va reveni. Este posibil insa ca, din cauza anilor de cosmar pe care i-a trait, baietelul sa ramana cu sechele grave.

Dupa ce va iesi din spital, baietelul va ajunge intr-un centru de plasament pentru copii cu nevoi speciale.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO