Tot mai multe școli trec la scenariul roșu, iar copiii vor învăța de acasă. Multe sunt din București

Ultima actualizare: 30-09-2020 19:40

Explozia de cazuri de Covid-19 din ultimele 24 de ore se reflectă și în numărul de îmbolnăviri apărute în școli.

Unități de învățământ, aflate până acum în scenariul verde sau galben, au trecut la cel roșu.

Copiii vor învăța în următoarele două săptămâni de acasă. Multe școli sunt din București. Printre ele, și unul dintre cele mai prestigioase colegii de stat.

Cu patru elevi confirmaţi cu Sars-Cov-2, Colegiul Naţional Sfântul Sava din Capitală a intrat în scenariul roşu. Timp de două săptămâni, orele se vor desfăşura online.

Şi grădiniţa 233 din Sectorul 2 al Capitalei a fost închisă, după ce trei îngrijitoare au fost confirmate pozitiv cu Sars-Cov-2. Cei de la primărie spun însă că cei mici nu au intrat în contact cu educatoarele. Conform procedurii, autorităţile au dezinfectat clădirea, iar copiii vor reveni după două săptămâni de stat acasă.

Doi elevi, fraţi, dar şi o profesoară au fost confirmaţi pozitiv şi la o şcoală din Sectorul 3 din Capitală. Un caz a apărut şi la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, însă băiatul infectat a avut cursuri online şi nu ar fi fost în contact cu colegii.

În 18 din cele 606 unităţi de învăţământ din Bucureşti, cursurile se desfăşoară online din cauza îmbolnăvirilor. Alte 14 şcoli au înaintat dosare la Inspectoratul şcolar pentru schimbarea scenariului.

Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti: „Nouă dintre ele vor trece din scenariul galben spre scenariul roşu din cauza focarelor de infecţie cu Covid la nivelul unităţilor de învăţământ în rândul copiilor.”
Reporter: „Situaţia din București este îngrijorătoare? Vă gândiţi la măsuri speciale sau suplimentare?”
Roxana Cercel: „Ne aflăm într-o continuă dinamică. DSP și ISMB intervin ori ce câte ori intervin aceste noutăţi pe partea de îmbolnăviri”.

În Cluj sunt în total 50 de elevi depistaţi pozitiv şi 16 cadre didactice. Colegiul George Coșbuc şi-a închis porţile şi a intrat în scenariul roşu, după ce au fost confirmate cinci îmbolnăviri, în trei clase diferite.

Valentin Maxim, directorul Colegiului George Coșbuc, Cluj-Napoca: „Începând de azi, colegiul intra în scenariul roşu. Toate cele 62 de clase vor desfăşura activitatea online. Este o situaţie nefericită, însă lumea trebuie să înţeleagă că acestea sunt măsurile şi este pentru binele tuturor pentru a stăvili răspândirea virusului”.

Şi Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi, cotat drept unul dintre primele 10 licee din ţară, intră de mâine în scenariul roşu. Doi elevi şi o profesoară s-au infectat. Este al doilea mare liceu din Galaţi care intră în scenariul roşu, după ce, în urmă cu o săptămână, o altă şcoală a luat aceeaşi măsură.

Specialiştii sunt de părere că numărul mare de cazuri înregistrat în ultimele 24 de ore are legătură cu începerea şcolii, în urmă cu două săptămâni.

Din cauza cazurilor de COVID înregistrate în şcoli, la nivel de ţară, se afla în scenariul roşu 139 de unităţi de învăţământ. Restul până la 581 sunt în acest scenariul din cauza ratei de îmbolnăvire din localitate sau din cauza lucrărilor de reabilitare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO