Studiul care rastoarna o teorie: "Nu mai numarati caloriile cand vreti sa slabiti. Este inutil"
"N-ar trebui sa mai numeri caloriile daca vrei sa slabesti". Este ceea ce spun specialistii, convinsi ca multe dintre informatiile de pe etichetele produselor sunt bazate pe stiinta depasita a secolului al XIX-lea.
Astfel, expertii avertizeaza ca modul in care este gatita mancarea, dar si metabolismul fiecaruia, conteaza in ceea ce priveste acumularea de calorii, scrie Daily Mail.
Numarul de calorii pe care il absorbim poate fi diferit de cel scris pe etichetele alimentelor pe care le consumam. Unul dintre motive este acela ca multe alimente trec prin corpul nostru fara a fi digerate.
Un studiu arata ca o portie de migdale, despre care se crede ca ar avea 170 de calorii, are de fapt un aport de 129 de calorii, adica cu 25% mai putin, intrucat nu avem „uneltele” necesare ca sa le digeram in totalitate. Atunci cand consumam mancare procesata, cum sunt cereale dulci, numarul caloriilor il depaseste pe cel de pe eticheta.
Studiul s-a concentrat pe observarea greutatii unor soareci. Cand erau hraniti cu cartofi dulci, scadeau in greutate cu 4 grame, dar cand li se dadea mancare gatita cresteau in greutate.
Chiar si atunci cand mancarea este gatita in acelasi mod, indivizii pot avea rezultate diferite pentru ca fiecare digera mancarea altfel, intrucat acest lucru depinde de abundenta bacteriilor din intestine. Persoanele obeze pot avea o cantitate prea mare de bacterii, lucru care usureaza procesul de acumulare a caloriilor.
Biologul Rob Dunn, de la Universitatea de stat din Carolina de Nord, spune ca sistemul de calculare a caloriilor de pe etichete este depasit. Intr-un articol din ziarul „Scientific American”, acesta scrie ca „pana la urma toti vrem sa stim care sunt cele mai bune alegeri atunci cand mergem la supermarket. Doar ca numaratul caloriilor este o metoda simplista daca vrei sa slabesti si nu-ti va aduce beneficii pentru sanatate.”
Specialistii spun ca cei care vor sa slabeasca n-ar trebui sa se mai uite pe etichete, ci sa consume alimente crude care se digera mai greu.
Nutritionistii avertizeaza, de asemenea, in privinta faptului ca etichetele nu contin cantitatea corecta de energie a fibrelor. Asta inseamna ca acumulam mai multe calorii atunci cand mancam musli sau terci de ovaz. Asadar, un bol de cereale cu lapte contine cu 20 de calorii mai mult, potrivit lor.
Sursa: Daily Mail
Etichete: studiu, mancare, alimente, slabit, calorii,
Dată publicare:
21-08-2013 09:33