Reguli noi pentru ocuparea functiei de manager in spitale. Inregistrare video a examenului, iar oricine poate pune intrebari
Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere proiectul de ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiei de manager pentru spitalele din reteaua proprie.
Noua procedura consta in sustinerea publica a unui proiect de management pe o tema aleasa din cinci domenii prioritare ale sistemului.
"Noua procedura de concurs va consta in sustinerea publica a unui proiect de management pe o tema aleasa din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc si adaptata la problemele spitalului unde se candideaza. In prezent, concursul de selectie presupune o proba teoretica constand in rezolvarea unor teste-grile din legislatia specifica activitatii spitalului public si din management sanitar, prezentarea unui proiect de management in fata unei comisii formate din membri ai consiliului de administratie al spitalului si un eventual interviu de selectie. Noua reglementare aduce o abordare diferita, cu scopul de a atrage in functia de manageri de spitale specialisti cu abilitati dovedite in domeniul managementului", sustin reprezentantii MS intr-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Potrivit sursei citate, prezentarea proiectului de management se va face pe durata a maxim 20 de minute si va fi urmata de un interval de maxim 60 de minute de raspuns la intrebari.
Totodata, ordinul de ministru contine si modele de grila generala de evaluare a proiectului de management si de fisa de evaluare a abilitatilor manageriale.
"Partea teoretica de legislatie si management sanitar va fi evaluata prin intrebarile care pot fi adresate de catre comisia de concurs candidatilor din bibliografia publicata odata cu anuntul de concurs. In urma sustinerii proiectului de management, membrii comisiei de concurs stabilesc nota finala ca media aritmetica intre nota acordata pentru evaluarea proiectului de management si nota privind evaluarea abilitatilor manageriale ale candidatului", precizeaza sursa citata.
MS sustine ca, pentru asigurarea transparentei privind modul de desfasurare a concursului, proiectele de management ale candidatilor se publica pe site-ul spitalului unde se organizeaza concursul, cu cel putin 5 zile inainte de data sustinerii publice, iar mass-media, precum si orice persoana poate participa la sustinerea publica, cu conditia de a-si anunta intentia prin email la adresa mentionata in anuntul de concurs si cu privire la care a obtinut confirmarea de participare.
"Mai mult, orice persoana poate adresa intrebari candidatilor cu conditia ca aceste intrebari sa fie adresate prin email la adresa din anuntul de concurs cu cel putin 24 de ore inainte de data probei. In cazul in care din partea persoanelor interesate sunt primite mai mult de 3 intrebari, comisia de concurs alege prin tragere la sorti 3 intrebari dintre cele care au legatura cu proiectul de management si nu vizeaza opiniile politice, activitatea sindicala, religia, etnia, sexul, starea materiala sau originea sociala ale candidatilor. Prin aceste masuri de transparenta se urmareste implicarea comunitatii locale in alegerea persoanei care va asigura conducerea spitalului", se arata in comunicat.
De asemenea, in vederea profesionalizarii evaluarii candidatilor care participa la concurs, din cadrul comisiei de concurs vor face parte, pe langa presedintele consiliului de administratie, si doua persoane avand expertiza teoretica sau practica in domeniul managementului sanitar (fie experienta de minim 3 ani ca manager de spital, fie calitatea de cadru didactic universitar in specialitatea management sau sanatate publica si management sanitar).
Reprezentantul ales al asociatiilor de pacienti din cadrul consiliului de etica al spitalului unde se organizeaza concursul va avea calitatea de observator fara drept de vot si notare in comisia de concurs, insa va putea adresa intrebari candidatilor.
"Comisia de solutionare a contestatiilor nu mai este numita de Ministerul Sanatatii, ci, pentru a se asigura o organizare unitara a concursului, tot de catre consiliul de administratie al spitalului, cel care numeste si comisia de concurs. Aceasta comisie va fi constituita pe aceleasi criterii de componenta ca si comisia de concurs, cu precizarea ca din componenta comisiei de solutionare a contestatiilor va face parte un alt membru al consiliului de administratie decat presedintele consiliului de administratie al spitalului (care face parte din comisia de concurs)", se precizeaza in comunicatul MS.
Potrivit Ministerului Sanatatii, pentru a facilita exercitarea dreptului la contestatii, sustinerea publica a proiectului de management se inregistreaza audio-video.
Valentin Popescu, purtator de cuvant Ministerul Sanatatii, despre noua procedura
"Este o premiera ce se intampla in privinta selectarii managerilor. Va fi publica, asta inseamna ca oricine poate participa la sedintele unde are loc prezentare proiectului de management.
Spre deosebire de anii trecuti, unde exista un test grila si se puneau intrebari din legislatie, acum, un manager trebuie sa vina cu un proiect de management al spitalului, pe anumite teme, iar proiectul este prezentat public, astfel incat comunitate sa stie ce abilitati are.
Sedintele sunt publice. Inclusiv cetatenii simpli pot adresa intrebari, daca se inscriu cu 5 zile inainte. De asemenea, si presa poate participa la sedinte."