Reguli noi pentru ocuparea functiei de manager in spitale. Inregistrare video a examenului, iar oricine poate pune intrebari

Ultimul update: Vineri 09 Decembrie 2016 07:13
Data publicarii: Marti 06 Decembrie 2016 11:13
Categorie: Sanatate
spital

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere proiectul de ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiei de manager pentru spitalele din reteaua proprie.

Noua procedura consta in sustinerea publica a unui proiect de management pe o tema aleasa din cinci domenii prioritare ale sistemului.

"Noua procedura de concurs va consta in sustinerea publica a unui proiect de management pe o tema aleasa din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc si adaptata la problemele spitalului unde se candideaza. In prezent, concursul de selectie presupune o proba teoretica constand in rezolvarea unor teste-grile din legislatia specifica activitatii spitalului public si din management sanitar, prezentarea unui proiect de management in fata unei comisii formate din membri ai consiliului de administratie al spitalului si un eventual interviu de selectie. Noua reglementare aduce o abordare diferita, cu scopul de a atrage in functia de manageri de spitale specialisti cu abilitati dovedite in domeniul managementului", sustin reprezentantii MS intr-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, prezentarea proiectului de management se va face pe durata a maxim 20 de minute si va fi urmata de un interval de maxim 60 de minute de raspuns la intrebari.

Totodata, ordinul de ministru contine si modele de grila generala de evaluare a proiectului de management si de fisa de evaluare a abilitatilor manageriale.

"Partea teoretica de legislatie si management sanitar va fi evaluata prin intrebarile care pot fi adresate de catre comisia de concurs candidatilor din bibliografia publicata odata cu anuntul de concurs. In urma sustinerii proiectului de management, membrii comisiei de concurs stabilesc nota finala ca media aritmetica intre nota acordata pentru evaluarea proiectului de management si nota privind evaluarea abilitatilor manageriale ale candidatului", precizeaza sursa citata.

MS sustine ca, pentru asigurarea transparentei privind modul de desfasurare a concursului, proiectele de management ale candidatilor se publica pe site-ul spitalului unde se organizeaza concursul, cu cel putin 5 zile inainte de data sustinerii publice, iar mass-media, precum si orice persoana poate participa la sustinerea publica, cu conditia de a-si anunta intentia prin email la adresa mentionata in anuntul de concurs si cu privire la care a obtinut confirmarea de participare.

"Mai mult, orice persoana poate adresa intrebari candidatilor cu conditia ca aceste intrebari sa fie adresate prin email la adresa din anuntul de concurs cu cel putin 24 de ore inainte de data probei. In cazul in care din partea persoanelor interesate sunt primite mai mult de 3 intrebari, comisia de concurs alege prin tragere la sorti 3 intrebari dintre cele care au legatura cu proiectul de management si nu vizeaza opiniile politice, activitatea sindicala, religia, etnia, sexul, starea materiala sau originea sociala ale candidatilor. Prin aceste masuri de transparenta se urmareste implicarea comunitatii locale in alegerea persoanei care va asigura conducerea spitalului", se arata in comunicat.

De asemenea, in vederea profesionalizarii evaluarii candidatilor care participa la concurs, din cadrul comisiei de concurs vor face parte, pe langa presedintele consiliului de administratie, si doua persoane avand expertiza teoretica sau practica in domeniul managementului sanitar (fie experienta de minim 3 ani ca manager de spital, fie calitatea de cadru didactic universitar in specialitatea management sau sanatate publica si management sanitar).

Reprezentantul ales al asociatiilor de pacienti din cadrul consiliului de etica al spitalului unde se organizeaza concursul va avea calitatea de observator fara drept de vot si notare in comisia de concurs, insa va putea adresa intrebari candidatilor.

"Comisia de solutionare a contestatiilor nu mai este numita de Ministerul Sanatatii, ci, pentru a se asigura o organizare unitara a concursului, tot de catre consiliul de administratie al spitalului, cel care numeste si comisia de concurs. Aceasta comisie va fi constituita pe aceleasi criterii de componenta ca si comisia de concurs, cu precizarea ca din componenta comisiei de solutionare a contestatiilor va face parte un alt membru al consiliului de administratie decat presedintele consiliului de administratie al spitalului (care face parte din comisia de concurs)", se precizeaza in comunicatul MS.

Potrivit Ministerului Sanatatii, pentru a facilita exercitarea dreptului la contestatii, sustinerea publica a proiectului de management se inregistreaza audio-video.

Valentin Popescu, purtator de cuvant Ministerul Sanatatii, despre noua procedura

"Este o premiera ce se intampla in privinta selectarii managerilor. Va fi publica, asta inseamna ca oricine poate participa la sedintele unde are loc prezentare proiectului de management.

Spre deosebire de anii trecuti, unde exista un test grila si se puneau intrebari din legislatie, acum, un manager trebuie sa vina cu un proiect de management al spitalului, pe anumite teme, iar proiectul este prezentat public, astfel incat comunitate sa stie ce abilitati are.

Sedintele sunt publice. Inclusiv cetatenii simpli pot adresa intrebari, daca se inscriu cu 5 zile inainte. De asemenea, si presa poate participa la sedinte."

spital Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Ministrul Vlad Voiculescu:
Ministrul Vlad Voiculescu: "Foarte multi" dintre managerii spitalelor de stat ar trebui sa plece
Vlad Voiculescu reclama nereguli grave la procedurile de transplant:
Vlad Voiculescu reclama nereguli grave la procedurile de transplant: "Nu ar trebui sa conteze ca esti mai vedeta decat altii"
Conducerea Spitalului 'Sf. Maria' a depus plangere penala impotriva ministrului Sanatatii
Conducerea Spitalului 'Sf. Maria' a depus plangere penala impotriva ministrului Sanatatii
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
Un nou vis, o noua viata!

00:30
VORBESTE LUMEA
Speak si Stefania dau testul iubirii
Speak și Ștefania sunt împreună de un an și cinci luni

10:01
VORBESTE LUMEA
Personalitatea femeii in functie de zodie
Nicoleta Svârlefus a vorbit despre fiecare zodie și de modul în care acționează personalitatea asupra comportamentelor

15:05
LAS FIERBINTI
Dorel intra in afaceri cu Giani
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:26
VORBESTE LUMEA
Clipe de panica pentru cumnata Andrei
Aurora Mihai: "Imi este frica de incaperile mici, de lift"

13:58
VORBESTE LUMEA
Frumusete in afara standardelor
Lorelei: "Stiu cum e sa iti spuna lumea pe strada ca esti grasa"

04:18
VORBESTE LUMEA
Giulia si Roxana Ionescu s-au regasit
Giulia: "Suntem prietene de multi ani, dar nu stim de cati"

15:22
VORBESTE LUMEA
Idei pentru un garaj spatios
Renovarea garajului, o provocare pentru oricine

04:23
VORBESTE LUMEA
Cum ne pregatim tenul pentru vremea rece
Ingrediente Masca Peeling o lingurita de miere, o lingurita de faina de orez

09:27
VORBESTE LUMEA
Deliciul zilei, tarta cu smochine
Ingrediente: faina, zahar pudra, unt, zahar brun, smochine

02:47
Persoana bolnava in spital
Cele 4 boli care distrug omenirea. Cauzează 7 din 10 decese la nivel global
ANMDM, reorganizată după ce autorităţile au descoperit care e timpul de intrare pe piaţă a unor medicamente
O firmă privată ar fi putut decide cine merită să facă transplant și cine nu. Anchetă DIICOT
Experiment Știrile Pro TV: câte bacterii riscăm să luăm când folosim uscătorul de mâini
Bebeluș infectat în Spitalul Baia Mare. Mesajul disperat al tatălui: ”Am decis să plecăm din țară”
Alertă în județul Mureș. S-au înregistrat peste 60 de cazuri de hepatita A
Transplant
Pentru a doua oară, un bărbat din Iași a fost salvat de o rudă, care i-a donat un rinichi
S-a lansat campania de înscriere online în registrul donatorilor de celule stem hematopoietice
Nereguli în activitatea de transplant. Un singur om lua toate deciziile
4 români mor în fiecare oră din cauza unui AVC. Sistemul duce lipsă de specialiști pentru tratarea bolnavilor
Studiu: Consumul de lactate duce la scăderea riscului de AVC
Numărul cazurilor de infecție cu virusul West Nile a ajuns la 166, iar 17 oameni au murit