Record de donatori de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Arad. Conducerea, nevoită să nu mai accepte donatori noi

Donatori
Inquam Photos / George Calin

Numărul donatorilor de sânge a ajuns la cel mai mare nivel din istoria Centrului de Transfuzie Sanguină Arad. Conducerea unităţii a fost nevoită să nu mai accepte donatori noi pentru că a fost depăşită capacitatea de stocare a componentelor sanguine.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Arad, Laura Păcurariu, a declarat, joi, pentru Agerpres, că până recent centrul se confrunta adesea cu lipsa stocurilor de sânge, dar acum nu mai există loc unde să fie depozitat, pentru că sunt foarte mulţi donatori.

Sute de persoane s-au prezentat în primele zile ale anului la CTS Arad pentru a dona, în condiţiile în care acum primesc de la stat 280 de lei, faţă de 67 de lei cât se plătea până la finalul anului trecut. Instituţia a transmis câteva zile la rând că nu mai acceptă donatori, dar oamenii tot au aşteptat în faţa centrului.

"Ne pare rău că unii s-au supărat pe noi, dar trebuie să înţeleagă faptul că toate componentele sanguine au un termen limitat de valabilitate şi nu le putem stoca pe termen lung. Am ajuns la cel mai mare număr de donatori din istoria centrului nostru şi în acest moment nu mai avem capacitate de stocare, mai acceptăm doar donatori fideli, dar numai pentru anumite grupe de sânge. Interesul donatorilor a crescut de la 1 ianuarie, de când s-au majorat beneficiile. Considerăm că o majorare de la 67 de lei se impunea, dar poate nu atât de mare, la 280 de lei", a declarat Laura Păcurariu.

În perioada 3 - 11 ianuarie, CTS Arad nu a putut accepta mai mult de 410 donatori, deşi s-au prezentat mult mai mulţi oameni la centru, iar alţii au sunat în speranţa că vor fi programaţi. Spre comparaţie, anul trecut în aceeaşi perioadă au fost acceptaţi 238 de donatori.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În timp ce media zilnică a donatorilor în ultimul trimestru din 2023 a fost de 39 de persoane, în primele şapte zile din 2024 în care s-au făcut recoltări media a fost de 58 de persoane pe zi.

În ultimii ani, CTS Arad a făcut de nenumărate ori apeluri la populaţie să doneze sânge, mai ales la început de an, din cauza stocurilor mici şi a cererii mari venite de la spitale. 

Acces restricţionat la donarea de sânge la Ploieşti, în contextul unui număr mare de prezentări. Au prioritate donatorii vechi şi grupele rare

Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti a decis restricţionarea numărului de donatori de sânge admişi zilnic, în contextul unui număr foarte mare de prezentări. Oamenii care au stat la coadă pentru a dona sânge au primit bonuri de ordine şi sunt admise în primul rând persoanele care au mai donat în ultimii cinci ani şi cele cu grupe sanguine rare.

Anunţul privind restricţionarea numărului de donatori de sânge la Ploieşti a fost făcut pe Facebook.

”Vă mulţumim, stimaţi donatori, pentru că doriţi să donaţi sânge! Datorită fluxului mare de donatori suntem nevoiţi să restricţionăm numărul de donatori admişi zilnic! Vă anunţăm pe această cale că (...) vom primi la donare doar donatori care au mai donat în ultimii cinci ani! Mulţumim pentru înţelegere!”, a scris şefa Centrului de Transfuzie, Georgeta Hanganu.

Decizia a fost luată în condiţiile unui număr mare de prezentări la centru, în contextul în care valoarea tichetelor pe care le primesc donatorii a crescut de la 70 de lei la 280 de lei.

”Noi primim doar donatorii de care avem nevoie, donatorii vin în număr mai mare, este un aflux mai mare, dar noi am anunţat că primim donatorii care au donat în ultimii cinci ani, deci donatorii care ne-au ajutat şi atunci când valoarea bonului era simbolică şi oamenii au înţeles şi vin exact câţi ne trebuie. Dăm numere de ordine. Astăzi am dat 70 de numere de ordine, la primii care au stat la coadă de dimineaţă, după care am primit grupele deficitare, respectiv am primit grupa AB care, chiar dacă au fost mulţi donatori, a fost deficitară ca procent în numărul de prezentări, grupele care au RH negativ, la care este solicitare mai mare. Noi trebuie să facem un management corect al donatorilor şi al stocului, este parte a profesiei noastre. E ca la o fabrică de medicamente: nu putem fabrica medicamente de ficat dacă oamenii sunt bolnavi de inimă”, a declarat, joi, pentru News.ro, medicul Georgeta Hanganu, coordonator al Centrului de Transfuzie Sanguină din Ploieşti.

Ea a precizat că nu au existat ”probleme”, pentru că ”oamenii au înţeles” situaţia.

”Dacă dai omului o explicaţie corectă, pentru că nu avem ce ascunde şi spunem omului numai adevărul, el înţelege”, a arătat ea.

Medicul, care coordonează de mult timp Centrul din Ploieşti, a precizat că nu poate da cifre cu privire la numărul celor care se prezintă să doneze, întrucât mulţi dintre ei, când văd afişul care anunţă că numărul donatorilor este limitat, se întorc.

”Ca număr de donatori, cred că am luat cu o sută mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Vin mai mulţi oameni pentru că trăim într-o lume materială, trebuie să recunoaştem, nu trebuie să fim ipocriţi, pentru fiecare contează orice valoare materială. Nu certăm pe nimeni, nu facem discuţii. Încercăm, prin metodele noastre de selecţie, să îi luăm pe donatorii mai vechi, donatorii care au donat în ultimii cinci ani şi care ne-au ajutat pe nimic şi care merită respectul nostru. Sunt oameni pe care noi i-am sunat, i-am chemat de acasă şi mi se pare corect ca ei să aibă prioritate, mai ales că noi ne bazăm pe ei, ştim ce grupe au, ce componente putem face din sângele lor, mergem la sigur să avem pentru spital fix ce cere”, a precizat Georgeta Hanganu.

Ea a respins ideile conform cărora oamenii donează sânge numai pentru beneficii materiale.

”Oamenii care vin să ne ajute sunt de toată lauda, aşa cum au fost şi când valoarea bonului era mai mică. Că există multe discuţii pe reţelele de socializare, sunt oameni care spun că oamenii vin doar pentru aceste bonuri valorice. Nu e adevărat! Oamenii vin să ajute şi pot contrazice pe oricine. Un exemplu recent: când a fost accidentul la Crevedia, toată lumea a sărit să ajute şi cu bonul de 70 de lei, am avut foarte mulţi donatori şi foarte multe prezentări, exact ca şi acum. Când a fost Colectiv, am avut 300 de oameni într-o zi. Toată lumea a sărit să ajute pentru că societatea, când este o situaţie dramatică, se mobilizează să participe la sănătatea unui individ care are nevoie, exact asta se întâmplă şi acum, doar că beneficiile acordate sunt mai mari, ceea ce nu e un lucru rău”, a adăugat medicul.

 

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Boala care se răspândește tot mai rapid în întreaga lume. Peste jumătate din populaţia lumii este expusă
Boala care se răspândește tot mai rapid în întreaga lume. Peste jumătate din populaţia lumii este expusă

Peste jumătate din populaţia lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta boli transmise de ţânţari, cum ar fi malaria şi febra dengue, până la sfârşitul secolului, au avertizat oamenii de ştiinţă.  

Ploaia a afectat două săli de operaţie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Spațiile vor fi reabilitate
Ploaia a afectat două săli de operaţie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Spațiile vor fi reabilitate

Plafonul de la două săli de operaţie din cadrul blocului operator al Secţiei Chirurgie Generală 1 de la etajul doi al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu a fost afectat de infiltraţii cauzate de ploaie.  

Încă un deces cauzat de rujeolă. Cum a ajuns România de la țară campioană la vaccinare, la epidemie de rujeolă
Încă un deces cauzat de rujeolă. Cum a ajuns România de la țară campioană la vaccinare, la epidemie de rujeolă

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a afirmat, marţi, că în România s-au înregistrat, până în prezent, 13.000 de cazuri de rujeolă, fiind şi decese. Cel de-al 14-lea deces a fost înregistrat la o persoană cu comorbidităţi.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.