Raed Arafat: România a apelat pentru imunoglobulină şi la mecanismul NATO

06-03-2018 13:18

După criză de imunoglobulină declanşată acum un an, şi încă nerezolvată de ministerul Sănătăţii, România a activat pentru prima dată Mecanismul de Protecţie Civilă European.

Concret, solicită de urgenţă statelor partenere rezerve de imunoglobulină. Anunţul a fost făcut luni seară de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a transmis că România ar avea nevoie lunar de 5.000 de fiole.

La rândul său, secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat că, în paralel cu mecanismul de alertă european, ţara noastră a mai apelat şi la mecanismul NATO.

"Vom parcurge exact demersurile care se fac în mod oficial. Adică IGSU, care este punctul de contact pentru astfel de mecanisme, o să trimită solicitarea, explicând că noi vom suporta costurile şi vom suporta transportul prin UNIFARM. Singura problemă este să identificăm stocul necesar pentru noi, ca să fie pus la dispoziţie, îl procurăm şi îl aducem de urgenţă în România. Ţările care identifică astfel de stocuri vor lua legătura cu noi şi vor pune la dispoziţie stocurile", a explicat Raed Arafat, într-o intervenţie la Antena 3, conform Agerpres.

El a afirmat că, în cazul imunoglobulinei, ar putea fi vorba şi despre o formă de presiune a firmelor asupra Ministerului Sănătăţii pentru stabilirea preţului. "Ştiţi foarte bine că au fost multe discuţii cu firmele importatoare sau fabricante care nu au ajuns cu ele la un final. În final, trebuie să recunoaştem că este şi o formă de presiune asupra Ministerului Sănătăţii pentru stabilirea unui preţ sau altul", a spus secretarul de stat în MAI.

Raed Arafat a susţinut că ştia de intenţia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, privind declanşarea mecanismului european. "Ştiam de intenţia că, dacă nu reuşeşte să rezolve cât mai repede cu firmele care importă acest medicament, să declanşăm Mecanismul de Protecţie Civilă şi nu numai", a adăugat şeful DSU.

Ramâne care dintre țările europene sau membre NATO vor răspunde apelului nostru și dacă vom primi din rezervele lor de medicamente


VIDEO PROTVPLUS.RO