Pintea, despre apa potabilă: ”S-au recoltat 14 probe. Nivelul clorului, în limite admise”


Ultimul update: Joi 31 Ianuarie 2019 15:48
Data publicarii: Joi 31 Ianuarie 2019 14:43
Categorie: Stiri Sanatate
Sorina Pintea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut, joi, noi precizări despre scandalul legat de apa potabilă din București, anunțând că rezultatele unor probe luate din sectoarele 4, 5 și 6 arată că nivelul clorului se încadrează în limitele admise..

Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății a spus că menține recomandarea pentru populație să consume cu ”prudență” apa de la robinetele din București.

Întrebată de jurnaliști ce înseamă prudență, dacă bucureștenii pot bea apă de la robinete sau ar trebui să consume apă îmbuteliată, ministrul Pintea a răspuns:

”Cuvântul prudență este foarte clar. Prudență, pentru că mai sunt încă niște rezultate de laborator care trebuie să iasă. Pot să fie negative. Până când vom avea certitudinea că aceste probe sunt negative, cuvântul de ordine este prudență. Recomandările rămân.” - a spus ministrul Sănătății.

Sinteza declarațiilor ministrului Sorina Pintea:

- Recoltarea problelor a fost făcută de personal specializat.

- Decizia comunicatului am luat-o după ce DSP, conform unui protocol, are o prevedere privind comunicarea cu mass-media. DSP a trimis această adresă furnizorului de apă, care nu a dorit să facă un comunicat. Cred că au fost necesare aceste precizări pentru a se vedea clar că Ministerul Sănătății și-a îndeplinit atribuțiile. S-au trimis recomandări, subliniez, recomandări.

- S-au recoltat 14 probe în sectoarele 4, 5, și 6 și nivelul clorului este în limitele admise. Prin urmare, recomandăm prudență și doresc să precizez că aceste măsuri s-au luat în urma unor sesizări ale cetățenilor.

- Recomandăm prudență, iar aceste recomandări se mențin, sunt făcute de specialiști, până la probele microbiologice care urmează să vină în câteva zile.

- Ministerul Sănătății nu are protocol în a ascunde lucruri.

- Cuvântul prudență este foarte clar. Pentru că mai sunt niște probe care urmează să vină de la laborator. Până când vor veni aceste probe cuvântul de ordine este prudență. 

Tot joi, ministrul Sorina Pintea a mai organizat o conferință de presă în care a vorbit tot despre acest subiect - oficialul de la Sănătate susținând că nu a afirmat niciodată că apa de la robinetele din București nu este potabilă.

Miercuri, Ministerul Sănătății a emis un avertisment pentru populație, anunțând că, timp de cel puţin 48 de ore, apa care curge la robinetele din Capitală nu trebuie folosită nici pentru băut, nici pentru gătit şi nici măcar pentru igiena personală.

În schimb, Apa Nova a susţinut că apa este potabilă.

Situaţia ar fi fost provocată de cantitatea mare de clor folosită de Apa Nova pentru tratarea apei, după ce râul Argeş ar fi fost poluat cu amoniu. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO