Ministrul Sănătății Sorina Pintea: ”Nu am spus niciodată că apa nu este potabilă”


Ultimul update: Joi 31 Ianuarie 2019 13:42
Data publicarii: Joi 31 Ianuarie 2019 11:50
Categorie: Stiri Sanatate

Ministrul Sănătății Sorina Pintea susține că s-a înțeles greșit poziția instituției pe care o conduce, în scandalul legat de apa potabilă din București.

Declarațiile sunt transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro.

Pintea a declarat că ministerul Sănătății nu a afirmat că apa de la robinete nu este potabilă, ci doar i-a sfătuit pe oameni să nu folosească apă, deoarece ar putea crea probleme celor care au deja afecțiuni de sănătate.

Sinteza declarațiilor:

- Astfel, am transmis în comunicat că dacă populația consumă apă cu un nivel de clor depășit, acest lucru nu influențează asupra sănătății, dar poate să provoace persoanelor care suferă de anumite boli disconfort și chiar agravarea simptomelor. Am recomandat să nu se consume apa de la robinet.

- Fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele.

- Am spus și acest lucru, că așteptăm și rezultatele de la laborator pentru a le comunica populației. Nu am spus niciodată că apa nu este potabilă.

- Eu cred că Ministerul Sănătății a fost responsabil. A fost un caz izolat, dar cred că este normal să comunicăm ce se întâmplă.

- Vă asigur că Ministerul nu s-a gândit să ducă o luptă cu cineva. Poate să deranjeze la gust, la miros, dar recomandăm o prudență. Nu este o luptă cu nimeni. Informăm, așa cum facem de fiecare dată. Cred că s-a înțeles greșit. Cred că este normal să comunicăm corect ce s-a întâmplat.

- Rezultatele s-ar putea să fie corecte, adică nivelul clorului să scadă până la limita admisă. Testarea durează câteva zile. 

- Da, a fost o poluare cu amoniu, trebuia tratat cu mai mult clor, dar trebuie anunțată populația. Consider că am procedat corect.

Miercuri, Ministerul Sănătății a emis un avertisment pentru populație, anunțând că, timp de cel puţin 48 de ore, apa care curge la robinetele din Capitală nu trebuie folosită nici pentru băut, nici pentru gătit şi nici măcar pentru igiena personală.

În schimb, Apa Nova a susţinut că apa este potabilă.

Situaţia ar fi fost provocată de cantitatea mare de clor folosită de Apa Nova pentru tratarea apei, după ce râul Argeş ar fi fost poluat cu amoniu.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO