"Eroarea de sistem" care a dus un copil la urgenta,tratat de alergie cu pastile de afectiuni psihice
Caz incurcat la Timisoara, unde un copil de 5 ani a fost tratat pentru o alergie cu medicamente pentru afectiuni psihice.
Parintii spun ca pilulele erau trecute pe reteta electronica primita de la medic, dar ca, la nici 10 minute dupa ce le-a luat, i s-a facut si mai rau si nu a mai putut sa respire.
Oamenii l-au dus la urgenta, unde doctorii au incremenit, in fata unei greseli grave. Din fericire, copilul a fost stabilizat si si-a revenit.
Acum insa, se fac anchete pentru a se stabili daca a fost culpa medicala sau o eroare de sistem.
Copilul a tusit trei zile la rand, asa ca parintii l-au dus la Clinica de Pediatrie din Timisoara. Oamenii povestesc ca medicul a stabilit ca baiatul este alergic la parul de pisica si de caine, si - spun ei - i-a prescris o reteta, pe care au aparut trei medicamente. Au descoperit insa, ulterior, ca unul din ele era pentru tratamentul bolnavilor de schizofrenie.
"De cand a inceput sa-i fie rau, am mers cu reteta la medicul de familie si ne-a spus ca nu are ce cauta in tratamentul copilului.", a declarat tatal copilului.
In cazul unui pacient alergic, medicamentul poate provoca dificultati in respiratie, umflarea buzelor sau a fetei, greata, varsaturi sau crampe abdominale.
"In mod normal, nu avea ce sa caute in tratamentul unui copil care avea un tratament pentru o afectiune din spectrul alergiilor. Aceasta tableta este cu adresabilitate spre adulti, nu spre copii.", a declarat Mihai Gafencu, medic pediatru.
Imediat dupa ce a luat tratamentul, baiatul s-a simtit si mai rau si a ajuns la urgenta.
"La urgenta, doctorii au ramas cu gura cascata. Ba ca e greseala de pe calculator, ba ca e greseala doctorului, ca e greseala farmacistilor, ca e greseala parintilor. Noi i-am dat ce a fost pe reteta.", a declarat Gheorghe Ungureanu, tatal copilului.
Parintii au cerut apoi explicatii. Medicii spun ca ar fi fost o eroare de sistem.
"Nu imi dau seama ce s-a intamplat, dar cert este ca medicamentul nu trebuia eliberat de farmacie. Pai am vazut ca este parafa medicului. Pai cred ca asa, in mod natural nici nu realizeaza ca se poate intampla asa ceva. Scrii doua medicamente si apar 3. Cu siguranta s-a produs o eroare.", a declarat Liviu Pop, seful Sectiei Pediatrice de la Clinica Bega.
"La medicamentul acesta nu se solicita niciun fel de referat, niciun fel de aprobare. Pentru noi este o comanda ferma, eliberam aceste medicamente conform prescriptiei medicului.", spune Matei Beraco, farmacist.
In Timis, au fost eliberate, de la inceputul anului, cel putin o suta de mii de retete electronice si, pana acum, sistemul nu a dat nicio eroare. Colegiul Medicilor a deschis o ancheta, pentru a stabili daca a fost o greseala umana ori o problema de soft.