9 din 10 romani NU merg la un control dermatologic. Cat costa analizele pentru depistarea leziunilor canceroase ale pielii

Ultima actualizare: 26-07-2015 07:23
control dermatologie

Doar un roman din zece isi face un control dermatologic pentru depistarea eventualelor leziuni canceroase ale pielii.

Se intampla si pentru ca autoritatile medicale nu au un program de preventie, asa cum se intampla in tari precum Noua Zeelanda, Australia sau Statele Unite. Acolo, oamenii merg obligatoriu, in fiecare an, la specialist.

O astfel de masura s-ar impune si la noi in conditiile in care numarul melanoamelor depistate a crescut de peste 10 ori, in ultimul deceniu.

O examinare a tegumentului, o data pe an, este obligatorie pentru depistarea unor leziuni anormale dar si pentru evaluarea alunitelor.

Aceasta "inspectie" a pielii, din cap pana in picioare, ar trebui facuta de medicul de familie, lucru care nu se intampla.

Doctor Daciana Toma, Reprezentant Societatea Nationala de Medicina Familiei: “Recunosc ca daca pacientul vine si spune ca a observat o modificare aparte , de buna searma il trimit .Daca ma intrebati daca in mod activ intreb eu , recunosc ca depinde numar consultatii si diverse documente raportari."

Asa ca nu e de mirare ca 9 din 10 romani nu merg la un control dermatologic, in schimb stau ore-n sir expusi la radiatiile solare .

Si astfel multi ajung sa ingroase listele de asteptare la policlinicile spitalelor, in mare parte private, unde trebuie sa plateasca sute de lei la pentru o examinare.


Profesor doctor George Sorin Tiplica, medic primar dermatolog Spitalul Colentina: "Va spun preturi la Colentina: 300 lei excizia si 300 examen histopatologic"

Pentru ca lucrurile sa se schimbe ar trebui ca statul sa admita ca avem o problema si sa introduca in programele gratuite de sanatate si un screening dermatologic.


Prof. dr. Dorel  Sandesc, secretar de stat Ministerului Sanatatii: ''Elementul educational este esential. S-a dovedit ca aceste programe educationale au fost eficiente pentru stopare cresterii incidentei in Australia"

Ceva trebuie facut si inca repede pentru ca statisticile arata ca incidenta cazurilor de cancer ale pielii, intre care cel mai grav melanomul malign, a crescut de 10 ori in 10 ani.

Altfel, soarele e bun pentru organism, dar cu restrictii. 90 de minute pe zi, ajung, spun medicii. Dar nu in intervalul 10 - 16 si numai dupa ce ne dam cu crema protectoare cu factor de cel putin 15.

 

Medicii arata ca protectia solara trebuie sa existe si cand mergem pe strada la orele cu grad mare de radiatii solare, nu doar cand stam la plaja.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO